Šest stvari koje redovno zbunjuju štenad

Kristina Lotz
Autor 5.8.2021. u 10:20

Šest stvari koje redovno zbunjuju štenad

Foto: Daily Mirror

Nema ništa slađe i smiješnije od gledanja šteneta kako se prvi put susreće s određenim stvarima. Naši životi puni su predmeta koje štencima izgledaju čudno ili potpuno zastrašujuće.

Evo šest stvari koje zbunjuju štenad na sladak način.

1. Usisavači

Štenad su vrlo često zbunjena bukom usisivača – a možda i činjenicom da mi ljudi guramo ovu divovsku “zvijer” bez očiglednog razloga. Većina će lajati i režati na usisivač, ali ako se ne naviknu na buku, možda ćete zaglaviti u cjeloživotnoj bitci između šteneta i usisivača.

2. Ogledala

Gledanje šteneta kako se posmatra u ogledalu uvijek je zabavno. Neki štenci odmah gube interes, dok drugi pokušavaju otkriti gdje se nalazi drugi pas kojeg vide. Možda će se ponašati mirno ili će kružiti oko ogledala (ako je moguće) kako bi pokušali pronaći drugog psa.

3. Televizija

Neki štenci ne mogu a da ih ne zaintrigira čudan uređaj koji emitira zvuk i pokretne slike. Njihova znatiželja često je pojačana kada čuju ili vide drugog psa na ekranu. Ako nam ne vjerujete, pokušajte pogledati izložbu pasa sa svojim psom u sobi. To je jedno fascinantno iskustvo.

4. Kockice leda

Ima nešto u kockicama leda što zbunjuje, ali i uzbuđuje štene. Led je hladan i klizav i oni se vole igrati sa kockicama leda. Ako je vašem štenetu dosadno ili mu zubi rastu, kocka leda je jeftina igračka koja će ga umiriti i zabaviti. Međutim, nikada ne smijete dopustiti da vaše štene žvače kocku leda bez nadzora, jer može predstavljati opasnost od gušenja.

5. Metle

Brzo mahanje metlom zbunjuje mnoge štence pa će često reagovati na isti način kao i na usisivač: ili će bježati od nje ili će je napadati. No, neki vlasnici pasa mogu na to gledati kao na novu igračku. Navikavanje štenca na naše čudne uređaje za čišćenje definitivno će ih učiniti sretnijim kad odrastu.

6. Telefoni

Priznajte: zamolili ste osobu koja čuva vašeg psa da prisloni telefon vašem štenetu dok ste odsutni kako biste mu mogli reći nešto. Čuti glas, posebno poznat, koji dolazi „niotkuda“ dovoljno je da zbuni bilo koju mladu životinju. Neki štenci reagiraju preslatkim nagibom glave. Drugi vas mogu početi tražiti ili pokušati uloviti telefon.

Većinom su reakcije štenaca slatke. Međutim, uvijek biste trebali pratiti svoje štene zbog znakova nervoze ili straha, kako biste brzo mogli pretvoriti negativnu situaciju u nešto pozitivno. To će pomoći da vaše štene odraste samopouzdano i opušteno. Ako se i dalje vidite da je uplašen, razgovarajte s profesionalnim dreserom pasa o tome koje metode sljedeće trebate pokušati.

AKC

Kristina Lotz
Autor 5.8.2021. u 10:20