Sezona je krpelja koji mogu uzrokovati smrtonosne bolesti kod pasa

S.S.
Autor 28.3.2018. u 13:34

Sezona je krpelja koji mogu uzrokovati smrtonosne bolesti kod pasa

Foto: 123rf.com

PIROPLAZMOZA (babezioza) je opaka i smrtonosna krpeljna bolest kod pasa, raširena u cijelom svijetu. Sezona aktivnosti krpelja, koji vole toplo i vlažno vrijeme, zbog promjene klimatskih uvjeta, nažalost, traje gotovo cijele godine, a krpeljne bolesti više nisu ograničene samo na proljeće i jesen.

Uzročnika prenose krpelji, uglavnom oni iz roda Ixodes. Uzročnik Babesia canis parazitira u eritrocitima, crvenim krvnim tjelešcima. Nezaraženi krpelji tada se mogu zaraziti kada uzmu obrok krvi sa zaraženim eritrocitima. Znakovi bolesti jako variraju.

Najčešći oblik je onaj akutni s povišenom temperaturom, odbijanjem hrane, slabošću, bljedilom vidljivih sluznica, depresijom te tamnijom ili krvavom mokraćom, limfadenopatijom (povećani limfni čvorovi) i splenomegalijom (povećana slezena).

Svi ovi simptomi mogu biti manje ili više izraženi. Babezioza se klasično dijagnosticira dokazom jednog od razvojnih stadija unutar eritrocita u krvnom razmazu. Krv za razmaz uzimamo iz periferne cirkulacije – uške ili vene.

Lijek koji koristimo za liječenje piroplazmoze dajemo u kombinaciji s antibioticima, vitaminima, infuzijom te transfuzijom krvi ako je potrebno. Psi koji su preživjeli piroplazmozu ostaju subklinički inficirani što znači da mogu ponovno oboljeti u bilo koje vrijeme.

Upamtite! Kod znakova promjene uobičajenog ponašanja vašega ljubimca najvažnija je brza reakcija!

Kod pasa s visokim stupnjem uznapredovanja bolesti, uz najbolju kliničku njegu i transfuziju krvi, liječenje ponekad može biti neuspješno.

Uspjeh liječenja ovisi o brojnim čimbenicima: dob i stanje životinje, stupanj invazije i podvrsta virusa, pravovremeni odlazak veterinaru, dodatne komplikacije i slično…

Psi koji su preboljeli piroplazmozu ne mogu biti donori krvi jer ostaju rezervoar parazita. Za ovu bolest najvažnija je profilaksa, tj. redovita mjesečna zaštita od ektoparazita tijekom cijele godine te pregled životinje nakon svakodnevne šetnje.

Krpelja je potrebno izvaditi što prije. Krpelj se vadi okretanjem u nekoliko punih krugova u lijevo ili desno. Glavica s rilcima ne predstavlja problem ako ostane zabodena u koži i nije ju potrebno naknadno vaditi.

Pazite na svoje ljubimce tijekom čitave godine jer krpelja ima stalno, a bolest je podmukla i ružna. Preparata za zaštitu pasa od krpelja ima puno, posavjetujete se sa svojim veterinarom što bi bilo najbolje rješenje.

Kada god dođete iz šetnje dobro pregledajte svog ljubimca, krpelji mogu biti na bilo kojem mjestu na psu – sakriveni u dlaci, ušima, između prstiju, u ustima..

index.hr

S.S.
Autor 28.3.2018. u 13:34