Smiju li psi piti mlijeko?

Index Ljubimci
Autor 19.9.2022. u 09:37

Smiju li psi piti mlijeko?

Foto: Pixabay

Možda ste se zapitali smiju li psi piti mlijeko dok ste ispijali šalicu tog napitka, a vaš pas vas je gledao molećivim pogledom. Iako mlijeko nije otrovno za pse, ne preporučuje se da ga psi piju.

Mlijeko je izvrstan izvor kalcija, kalija i vitamina D. Ali prema veterinarki Jamie Whittenburg, nema razloga da ga psi piju.

“Mlijeko je jedan od dva glavna alergena u prehrani pasa pa ga mnogi ne podnose”, kaže ona.

Znakovi da bi vaš pas mogao biti alergičan na mlijeko ili hranu općenito uključuju svrbež, lizanje šapa, crvenu i nadraženu kožu, gubitak dlake, povraćanje i proljev.

“Mlijeko je bogato mastima i kalorijama, ali nije zasitno, pa nije dobra opcija za pse i može uzrokovati pretjerano debljanje ako se uključi u njihovu prehranu”, dodaje Whittenburg.

Isto vrijedi i za kozje mlijeko, ali i biljna mlijeka, koja mogu uzrokovati želučane i gastrointestinalne tegobe.

Ako uočite da se vaš ljubimac bori sa zatvorom, također ga ne biste trebali pokušavati izliječiti mlijekom. Umjesto toga, izvodite psa češće u aktivne šetnje ili se posavjetujte sa svojim veterinarom oko mogućih rješenja.

Intolerancija na laktozu

Kao i ljudi, psi također mogu biti osjetljivi na laktozu. Na to ukazuju nadutost, proljev, plinovi, povraćanje, nedostatak apetita i gubitak težine.

Ako trbuh vašeg psa može podnijeti mliječne proizvode, mlijeko može biti hladna, osvježavajuća poslastica u umjerenim količinama. U suprotnom, poštedite želudac svog ljubimca od nelagode i u potpunosti izbjegavajte mliječne proizvode.

Index.hr

Index Ljubimci
Autor 19.9.2022. u 09:37