Socijalizacija i odgoj šteneta

tačno.net
Autor 8.8.2014. u 17:08

Izdvajamo

  • Početak života u novom domu je ujedno i početak socihalizacije i odgoja. Greške vlasnika iz toga perioda života se kasnije prenose tjekom cijeloga života. Štene u toj dobi bez obzira di živi mora naučiti neke osnovne stvari.

Povezani članci

Socijalizacija i odgoj šteneta

Dolaskom šteneta u novi dom počinje i njegov novi život. Ovo je za štene stresna situacija jer napušta sigurnost majke i odlazi se sam brinuti za sebe. U novim vlasnicima pronalazi zamjensku majku i to je veoma važno znati jer se to može iskoristiti u njegovom daljnjem odgoju.

1. Mora naučiti nositi ogrlicu. To je postupak koji se provodi uglavnom lagano sa time da se štenetu stavi na vrat počevsi od vezane vune pa sve do remena ili lagane željezne ogrlice. Štene će ju vrlo brzo prihvatiti mada će na početku to skidati.

2. Naučiti jesti iz porcije bez razbacivanja hrane. Vrlo važna stvar je da štene naučimo da kada jede bude mirno i smireno. Prilikom hranjenja kada dolazite sa porcijom štene će biti uzbuđeno i skakat će po vama i oko vas. Vaš zadatak je da ga umirite da jede mirno i da ga za vrijeme jela dragate i dodirujete. Time ga učite na svoju prisutnost za vrijeme jela i na to da vama kao gazdi mora dozvoliti da ga dirate kako njega tako i hranu. Ako pokaže bilo kakav oblik agresije pošto morate znati da dolazi iz čopora, istoga trena ga smirite. Ne vršite agresiju na njega osim ako njegovo ponašanje postane doista agresivno.

3. Vježba sjedi je ona koja se uči prilikom hranjenja psa. Kada dođete sa posudom držite ju u visini trbuha i vrlo jasnim ali izduženo kažite SJEDI bez dodatnih riječi. Pas će prvo skakutati kada se smiri gledat će u porciju i zbog položaja kičme sjesti. Tada mu spustite porciju da jede i pohvalite ga dodirom po njemu i riječima.

4. Odaziv šteneta. Odaziv ili zvanje šteneta kada se igra ili je vani na livadi je JEDNA OD NAJVAŽNIJIH STVARI U OBUCI I ODGOJU od šteneta pa do kraja života. Znači pas na vaš poziv mora doći k vama. Kada ga zovete bilo da koristite samo DOĐI ili REX DOĐI morate to koristiti uvjek isto bez dodatnih riječi. Za nagradu koristite hranu i svaki puta kada pas dođe. Hranu držite u visini pojasa, on će odmah sjesti. Tada mu dajte hranu i pohvalite ga. Ne zovite ga oštrim i naređivackim tonom jer će tada štene pobjeći. Važno je da ovo naučite prije odlazaka među druge pse jer pas je dio čopora i biti će mu prirodnije da se igra sa psima nego da bude kraj vas.

5. Nikada ne lovite štene koje odlazi od vas. U tom šlucaju ga pozovite i krenite se kretati u suprotnom smjeru od njega. Vaše lovljenje pas tumači kao igru.

6. Vođenje na povodniku. Vrlo važna stvar koja se uz igru vrlo lako nauči. Neka pas prvo vuče povodnik po podu, a kasnije ga vi uzmite u ruke i neka prvo on vuče kuda želi, a kasnije uz pomoć hrane naučite ga da se kreće za vama. VEOMA VAŽNO NAGLASITI – PAS SE VODI UZ LIJEVU NOGU, A POVODNIK SE NOSI U DESNOJ RUCI DA VISI U VISINI KOLJENA.

7. Vožnja psa u automobilu. Uzmete hranu i date psu da ju uzme odnosno jede na podu automobila, s time da sam uskoči (ovisi o veličini psa) tako gubi strah od automobila. Kasnije kada ga vozite strogo pazite da mu nije pun želudac i ne vozite psa na sjedalu ako nije u kavezu jer tu ne može naći sigurno uporište pa stalno leti i povrati na kraju.

8. Ponašanje u kući. Ako uzimate štene da živi u kući, onda morate biti spremni na puno truda i odricanja. Psu u kući osigurajte njegov kutak u kojem će imati mir. Nakon jela cirka 30min obavezno ga voditi van zbog nužde. Naučiti čitati ponašanje psa kada želi van. Ako pas izvrši nuždu u kući to mjesto očistiti i namirisati sa što jačim parfemom jer psi ne vole jake mirise i nemojte odmah od šteneta očekivati čuda, dajte mu vremena da to nauči.

Znači ovo su vam prve zadaće kada dovedete štene i napomene najčešćih pogrešaka. NIKADA NE DOZVOLITE DA ŠTENE REŽI NA VAS KADA JEDE. NE DOZVOLITE MU DA U ŠETNJI NOSI POVODNIK U USTIMA. NE LOVITE GA U ŠETNJI. UVJEK KORISTITE ISTE ZAPOVJEDI I TO SA ŠTO MANJE RIJEČI. NIKADA NE ZOVITE PSA GRUBIM TONOM.

Na kraju vam želim reći da koristite dvije zapovjedi FUJ – to je zabrana za ono što pas ne smije nikada napraviti u životu, a NE – to je za ono šta ne smije trenutno.

pseci.net

tačno.net
Autor 8.8.2014. u 17:08