Sredozemno more propada, mnogim vrstama prijeti izumiranje: “Nemamo vremena”

HINA
Autor 17.7.2019. u 10:22

Sredozemno more propada, mnogim vrstama prijeti izumiranje: “Nemamo vremena”

Foto: 123RF

SVJETSKA organizacija za zaštitu prirode (WWF) izvijestila je da je više od polovice vrsta morskih pasa i raža Sredozemnog mora ugroženo te upozorava kako je to signal propadanja Sredozemnog mora.

“Više od polovice vrsta morskih pasa i raža Sredozemnog mora ugroženo je, a gotovo trećina njih lovi se do razine izumiranja. Zabrinjavajuće stanje morskih grabežljivaca jasan je signal ukupnog propadanja Sredozemnog mora, čiji je divlji svijet desetkovan prekomjernim izlovom”, stoji u izvješću WWF-a objavljenom uoči Dana svjesnosti o morskim psima, 14. srpnja.

Novo izvješće WWF-a “Morski psi u krizi: poziv na akciju za Mediteran” pokazuje da su neodrživ te ponekad nezakonit ribolov doveli u opasnost opstanak morskih pasa i raža u cijeloj regiji. Nedostatak upravljanja i provedbe, loše vođena tržišta te nedostatak podataka i znanja, situaciju čine još gorom, ocjenjuje ta organizacija.

Morskim psima prijeti izumiranje

Voditelj morskog programa u WWF Adriji  Danijel Kanski upozorio je da zbog neodgovornih ribolovnih praksi morskim psima Mediterana prijeti izumiranje.

“Njihov nagli pad je najozbiljniji signal stanja našeg mora i rezultat je neodgovornih ribolovnih praksi, za što su odgovorne sve zemlje. Morski psi su bili dio našeg mora i kulture tisućama godina. Ukoliko želimo osigurati njihovo postojanje u budućnosti, trebamo djelovati jako brzo“, rekao je  Kanski.

I raže u opasnosti

U izvješću je navedeno da je prelov najveća prijetnja mediteranskim morskim psima i ražama, na što utječu sve vrste ribolova, te da dvije mediteranske zemlje prednjače po ulovu morskih pasa: Libija (4.260 tona) i Tunis (4.161 tona).

Ove zemlje izvještavaju oko tri puta više od Italije (1.347 tona) i Egipta (1.141 tona). Neke se vrste ciljano love te za njih postoji tržište, dok je veći dio uhvaćen kao prilov (neželjeni ulov) i bačen natrag u more kako bi uginuo. Više od 60 vrsta zabilježeno je u koćama, dok u nekim područjima morski psi i raže predstavljaju više od trećine ukupnog ulova parangala, stoji, među ostalim, u izvješću WWF-a.

INDEX.HR

HINA
Autor 17.7.2019. u 10:22