STAV FONDACIJE ZA PSE DOGS TRUST O PRIJEDLOGU UVOĐENJA KLAUZULE O EUTANAZIJI U AZILIMA U ZAKON O ZAŠTITI I DOBROBITI ŽIVOTINJA

tačno.net
Autor/ica 15.11.2013. u 11:13

STAV FONDACIJE ZA PSE DOGS TRUST O PRIJEDLOGU UVOĐENJA KLAUZULE O EUTANAZIJI U AZILIMA U ZAKON O ZAŠTITI I DOBROBITI ŽIVOTINJA

KO JE DOGS TRUST: Vodeća svjetska fondacija za pse koja se preko 120 godina bavi upravljanjem populacijom pasa i koja o tome savjetuje i Vladu Velike Britanije.

ZAŠTO SMO U BIH: Zbog progresivnog Zakona i očigledne potrebe da se pomogne u njegovoj implementaciji kako bi se rješili svi problemi koje prave napušteni psi.

PROBLEM: Dugoročno psima nije mjesto na ulici jer lutalice prave ozbiljne probleme. Građani BiH su, na žalost, već iskusili mnoge od njih i mi iskreno suosjećamo sa svim žrtvama. Životinje ne mogu biti sretne ako prije svega to nisu ljudi. Dakle, mi jesmo za hitno rješavanje očiglednog problema i u tome od početka nudimo svoju pomoć svim odgovornim.

UZROK PROBLEMA: Neodgovorni vlasnici, koji napuštaju svoje nesterilisane ljubimce ili izbacuju na ulicu neželjene okote u kombinaciji sa vrlo slabom implementacijom Zakona.

PRISTUP PROBLEMU: Bavljenje samo posljedicama, kroz uvođenje klauzule o eutanaziji, je dugoročno puno skuplje a neefikasno rješenje jer bi neodgovorni vlasnici i dalje generirali problem i time stvarali troškove lokalnim vlastima koje bi konstantno morale iznalaziti sredstva za finansiranje skupih eutanazija.

RJEŠENJE: Potpuna implementacija postojećeg Zakona jer samo sve mjere zajedno mogu dati rješenje. Nikakvo mijenjanje zakona samo po sebi neće dovesti do rješenja bez napornog i predanog rada na implementaciji.

ZAŠTO SMO PROTIV PRIJEDLOGA: Prijedlog jednostavno neće dovesti do željenog poboljšanja. I mi želimo da se djeca osjećaju sigurno, ali kao eksperti iz oblasti znamo i tvrdimo da ovaj prijedlog jednostavno neće do toga dovesti. Također, i svi vodeći domaći stručnjaci, stučna udruženja i stručne obrazovne institucije dijele naše mišljenje.

HOĆE LI PRIJEDLOG POJEFTINITI IMPLEMENTACIJU ZAKONA: Ne. Prijedlog ostavlja sve postojeće odredbe Zakona, za koje se tvrdi da se nisu mogle implementirati zbog nedostatka sredstava, i samo dodaje novu obavezu i trošak eutanazije. Eutanazija je zapravo puno skuplja od sterilizaije. Ako Zakon do sad nije mogao biti implementiran, kako će to tek biti sada?

HOĆE LI SE PRIJEDLOG UOPĆE MOĆI IMPLEMENTIRATI: Ne. Za njegovu implementaciju bi morale biti već implementirane sve druge odredbe Zakona (higijenskih servisi, azili, udomljavanje, i sl.) što nije slučaj. Dakle nedostaje potrebna infrastruktura. Da ista postoji, problem bi već skoro bio i rješen.

MOŽE LI SE NA DRUGI NAČIN DOĆI DO HITNOG POBOLJŠANJA: Da. Zakon zapravo već predviđa eutanaziju pasa (agresivni, bolesni, itd.). Ako bi se takvi psi, kojih nije mali broj, eutanizirali, ako bi se udomili oni najbolji i ako bi se preostali socijalizirani i veterinarski obrađeni ostavili da prožive svoj relativno kratak životni vijek, čuvajući nas zapravo kao teritorijalne životinje od prodora poludivljih i zaraženih pasa kojih su puna brda oko bh. gradova, ubrzo bi došli do rješenja.

ŠTA UČINITI DA SE PROBLEM RIJEŠI DUGOROČNO: Uvesti predviđeni registar pasa i početi sankcionirati neodgovorno vlasništvo, te tako djelovati za izvor problema-stalni priliv novih naupštenih pasa. Problem uzrokuju ljudi-kako oni koji ga generiraju, tako i oni koji takvo ponašanje ne sankcioniraju.

STOJE LI POREĐENJA S DRUGIM ZEMLJAMA: Ne. Slična klauzula zaista postoji u nekim zemljama, ali je situacija neuporediva jer su te zemlje poodavno implementirale sve druge odredbe ovakvog zakona tako da ovakvu eutanaziju kao, prije svega prilično skupo rješenje, skoro i ne primjenjuju. Savim sigurno je nisu koristile kad su rješavale svoje probleme s velikim brojem lutalica, jer se ona pokazala kao skupo i neefikasno rješenje.

Mnogi članovi Parlamenta BiH shvataju da prijedlog nije dobar i glasali su protiv njega. Pozivamo i druge uvažene članove da urade isto.

Glasanje protiv prijedloga ne znači slaganje sa postojećim stanjem u kome lutalice uzrokuju znatne probleme građanima, već jednostavno zaustavljanje lošeg prijedloga koji nebi ni donio nikakvo poboljšanje.

Rješenje je da svi oni koji Zakon trebaju implementirati napokon to počnu i raditi u punom kapacitetu, koncentrirajući se prije svega na preventivne mjere.

tačno.net
Autor/ica 15.11.2013. u 11:13