Što je zapravo rep psa i čemu služi?

Index
Autor 31.8.2020. u 15:02

Što je zapravo rep psa i čemu služi?

PROMATRAJUĆI pse možemo uočiti pravi festival različitih repova – od onih koji podsjećaju na raskošne perjanice, preko snažnih repova sličnih sabljama do uvrnutih repića nalik praščićima… Što je zapravo rep i čemu služi?

Rep predstavlja produžetak kralješnice. Sastavljen je od repnih kralješaka, mišića, tetiva, krvnih žila, živaca, a s vanjske strane je prekriven kožom i dlakom. Kada je riječ o psima, repna kralješnica sadrži, ovisno o psu, od 6 do 23 izrazito pokretna repna kralješka. Kombinacija svih navedenih anatomskih struktura osigurava ljubimcima da rep mogu po želji micati gore-dolje, lijevo-desno, odnosno u svim mogućim smjerovima.

Rep je važan za komunikaciju

Postoji mnogo teorija o ulozi repa u pasa. Dokazano je primjerice da rep igra važnu ulogu u komunikaciji pasa. Položaj i kretnje repa mogu ukazivati na sreću, agresiju, stres ili mnoga druga emotivna stanja ljubimca. Također, mnogi vlasnici navode da je samo promatranjem položaja psećeg repa često moguće pogoditi i što ljubimac misli. Tako kada pas drži rep visoko i maše njime naprijed-nazad, u pravilu se dobro osjeća. Kada pokazuje interes prema nečemu ili nekome, rep je u horizontalnom položaju usmjeren prema podlozi. Spušten rep ukazuje na strah ili podčinjenost. Kada se rep pomakne iz horizontalnog u uspravni položaj te se tako “fiksira”, to najčešće ukazuje na to da se pas osjeća ugroženo ili izazvano. Kada je rep spušten i pas njime maše lijevo-desno, to nam uglavnom govori da je ljubimac zabrinut ili nesiguran.

Rep ima ulogu u komunikaciji i na drugi način. Kako ljubimac maše s repom, tako širi i svoj specifični miris. Zbog toga se može uočiti da dominantne jedinke nerijetko drže rep uspravnim, što dodatno odaje njihov specifični miris, a prestrašeni i podčinjeni psi drže rep spušten među nogama i ne dozvoljavaju da ih drugi ljubimci njuše te tako pokušavaju skrenuti sa sebe pažnju drugih pasa.

U određenim situacijama psi koriste rep kako bi dodatno poboljšali ravnotežu te tako izveli komplicirane pokrete kao što su preskakivanje, penjanje, kretanje na kosom terenu… Također se repom služe kada im je potrebno u brzom kretanju osigurati naglo skretanje, a da pritom zadrže stav. Uloga repa se može uočiti i kod ljubimaca koji plivaju.

Nepravilan položaj i ozljede repa

Nepravilan položaj repa može imati različitu etiologiju – razvojne anomalije, ozljede tijekom života (nagnječenje, prijelom…), nepravilno zaraštavanje ozlijeđenih struktura repnog dijela kralješnice… U slučaju sumnje na poteškoće s repom treba opipati rep ljubimca čitavom dužinom kako biste uočili nepravilnosti u kontinuitetu, eventualnu bolnost, pomičnost, otečenost. Ako ste primijetili da vaš pas bolno reagira na bilo kakvu manipulaciju s repom (mahanje, pomicanje prilikom dodira), da je rep u neprirodnoj poziciji ili visi pod kutom, riječ je o mogućoj frakturi ili lomu repnih kralješaka. Tada naravno treba bez odlaganja posjetiti veterinara i ljubimcu osigurati prikladnu pomoć.

Ako je riječ o prijelomu koji je smješten bliže korijenu repa, moguće su posljedice poput smetnji prilikom mokrenja ili defekacije. Tada je indicirana amputacija repa. Postoji i sindrom slomljenog ili mrtvog repa (cold water tail), naročito uočen kod pasa koji brzo mašu repom (pretežno lovački psi) ili pasa koji su se kupali u prehladnoj ili pretoploj vodi. Najčešće se radi o ozljedi mišića repa koja spontano prolazi za jedan do dva tjedna.

Vaš veterinar će sa sigurnošću ustanoviti o kakvoj ozlijedi je riječ i je li uopće riječ o ozljedi ili je riječ o nepravilnom položaju dijela repa. Rendgenskom snimkom otklonit će se sve nedoumice. U skladu s prirodom i intenzitetom ozljede, može odrediti se tijek oporavka i prognoza stanja.

Nemaju svi psi rep

Neki psi se rađaju s poprilično velikim repom, dok neki psi dolaze na svijet s malim (rudimentiranim) repom. Ponekad je iz zdravstvenih razloga potrebna amputacija repa ljubimca. U svakom slučaju, pas bez repa može normalno i u potpunosti funkcionalno živjeti, a da mu se kvaliteta života ni na koji način ne naruši. Lijepo je imati rep, no može se ipak i bez njega.

index.hr

Index
Autor 31.8.2020. u 15:02

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija