Što psi sanjaju?

Index
Autor/ica 25.3.2022. u 10:07

Što psi sanjaju?

Foto: Ivanche photography/FotoBaza

NACIONALNA zaklada za spavanje (NSF) sugerira da psi mogu provesti pola dana, ako ne i više, u stanju mirovanja. Njihovo drijemanje ponekad je isprekidano sanjanjem. Barem to zaključuju vlasnici kada vide svoje pse da nepravilno dišu, mašu nogama u zraku i povremeno energično zareže dok čvrsto spavaju.

Što takvo ponašanje znači i sugerira li da psi stvarno sanjaju? Ako da, o čemu sanjaju? Newsweek se za odgovore na ova pitanja obratio stručnjacima.

“Ne postoji način da se točno zna, ali vjerujemo da psi sanjaju o svakodnevnim pojavama i interakcijama”, rekao je dr. Jerry Klein, glavni veterinar Američkog kinološkog kluba (AKC).

Međutim, Zazie Todd, autorica knjige Wag: The Science of Making Your Dog Happy, navodi da stručnjaci zapravo mogu samo nagađati o tome što psi sanjaju.

“Ne možemo pse pitati što sanjaju, ali možemo dobiti neke naznake iz onoga što znamo o snovima. Ljudi sanjaju tijekom REM faze sna, a vjerojatno isto vrijedi i za pse. Tijekom REM faze naši mišići su paralizirani tako da se ne možemo kretati. 60-ih je francuski znanstvenik po imenu Michel Jouvet napravio eksperiment kako bi vidio što će se dogoditi kada uklone dio mačjeg mozga kako bi zaustavili tu paralizu. Mačka se u snu ponašala kao da vreba i hvata miša. Na temelju toga možemo pretpostaviti da psi sanjaju stvari koje im se događaju u svakodnevnom životu – možda idemo u šetnje, igramo se loptom i slično”, kaže.

Znanstvenici su relativno sigurni da su životinje sposobne uživati ​​u prilično složenim snovima te se mogu sjetiti i reproducirati duge nizove događaja u svojim mislima dok spavaju. To može uključivati ​​bilo što, od vremena provedenog u radosnoj jurnjavi za miševima do susreta s drugim psima u parku.

Zašto se psi trzaju u snu?

Kako su ljudski snovi ponekad neugodna iskustva, nije nerazumno zaključiti da psi također mogu imati noćne more.

“Iako je možda teško gledati psa koji proživljava noćnu moru, vlasnici bi se trebali suzdržati od iskušenja da ga probude. Neke pse to će samo prestrašiti”, izjavila je stručnjakinja za ponašanje i dresuru pasa Fanna Easter.

index.hr

Index
Autor/ica 25.3.2022. u 10:07