Što sve naši psi mogu nanjušiti i osjetiti o nama?

žena.hr
Autor 23.11.2021. u 10:51

Što sve naši psi mogu nanjušiti i osjetiti o nama?

Foto: šg

Psi su predivna, inteligentna bića puna ljubavi, a mnogi ih jednostavno obožavaju. No, jesi li znala da oni osjećaju mnogo više od nas te imaju sposobnost raspoznati naša raspoloženja, ali i detektirati bolesti, napadaje i alergije u ljudskom tijelu?

Psi su definitivno jedni od najomiljenijih kućnih ljubimaca današnjice, a svake godine u svijetu poraste broj udomljenih pasa koji pronađu put do srca svojih vlasnika i obogate im život. Umiljati, privrženi, zaštitnički nastrojeni i uvijek mazni – psi su definitivno čovjekovi najbolji prijatelji. Kroz povijest smo ih pripitomili i počeli koristiti za razne poslove, no danas su nam prije svega kućni ljubimci i životni suputnici bez kojih ništa nije isto.

No, osim toga, psi su i iznimno inteligentna bića za koja nam se ponekad čini da imaju neke supermoći uz koje mogu osjetiti stvari vezane uz nas same, a kojih mi nismo ni izbliza svjesni.

Ta supermoć zapravo je pseći njuh koji je, ovisno o pasmini, istančaniji 4 do 8 puta od ljudskog. Njihov njuh tako našim ljubimcima može odati mnogo toga o nama samima. U nastavku saznaj o kojih pet stvari se radi.

Psi navodno mogu osjetiti rak

Istraživanja su pokazala da psi mogu nanjušiti rak. Iz daha ili urina svojih vlasnika osjete da su oni oboljeli od raka. Mnogo je priča vlasnika koji su potvrdili ovu činjenicu i mnogi vlasnici duguju svojim ljubimcima koji su ih na mnoge načine upozoravali o bolesti. Poznate su priče o psima koji su počeli cviliti u blizini dijelova tijela svojih vlasnika koji su bili zahvaćeni tumorima – te su na taj način upozoravali o opasnoj bolesti koja je bila skrivena.

Psi osjete ljudski strah

Psi ne mogu čitati tvoje misli, no mogu osjetiti ono što se događa u tijelu kada se bojiš. Oni osjete znoj koji kroz nas probija kada smo u strahu i mogu osjetiti adrenalin koji lučimo u trenucima u kojima se bojimo. Također, osjete i kada smo tužni i često nam u tim prilikama žele pomoći svojim prisustvom ili maženjem.

Psi mogu predosjetiti razne napadaje

Psi mogu predosjetiti razne napadaje poput epileptičnog ili paničnog. Mnogi epileptičari upravo zbog toga imaju pse koji će ih za vrijeme napadaja pripaziti i pobrinuti se za njih. Sve se više bolesnih ljudi danas odlučuje za terapijske pse. Oni su istrenirani da u slučaju napadaja okrenu svog vlasnika u položaj koji je za njih siguran ili da pozovu pomoć.

Psi mogu osjetiti nagle promjene šećera u krvi

Mnogi vlasnici pasa koji pate od dijabetesa primijetili su da se njihovi psi čudno ponašaju kada dolazi do naglog rasta ili opadanja šećera u organizmu. Jedan je čovjek na početku mislio da njegov pas želi pažnju, no nakon nekog vremena shvatio je da se radi o predosjećaju koji se uvijek pokazao istinitim. Psi osjete kemijske promjene u tijelu, a životinje će uvijek znati više o govoru tijela nego što to znaju ljudi. Tako se psi uznemire ako predosjete nagle fluktuacije u razinama šećera u krvi svojih vlasnika, što u konačnici može spasiti osobi život.

Psi nam mogu pomoći očuvati populaciju pčela

Pčele su vrlo bitne za prirodu, čovjeka i svijet. Dobro znamo da bez njih ne bi bilo ni hrane koju konzumiramo, a upoznati smo i s činjenicom da one odumiru velikom brzinom. Postoje bakterije koje, kada se nađu u pčelinjaku, ubijaju sve pred sobom. Psi mogu nanjušiti te bakterije i otkriti ih puno brže nego što to čini čovjek pa ih se zato često koristi kod održavanja pčelinjaka. Ovo možda nije direktno vezano uz naše tijelo, ali je vezano uz opstanak cijelog svijeta pa tako i nas samih i zbog toga se radi o još jednoj psećoj supermoći.

žena.hr

žena.hr
Autor 23.11.2021. u 10:51