Što učiniti da se mačkama ne zapetlja dlaka

tačno.net
Autor 22.11.2016. u 10:04

Što učiniti da se mačkama ne zapetlja dlaka

Foto: Profimedia

Bilo koja dugodlaka životinja imat će problema s krznom ako se vlasnik ne brine za nju. Klupka zapetljane dlake vrlo se lako stvaraju pa je važno redovito češljati svog ljubimca

Ulični izgled

Udomili ste uličnu mačku, no ako se ne brinete za dlaku, neće dugo proći prije no što počne izgledati kao da još živi na cesti. Taj problem dvostruko je izraženiji kod mačaka koje imaju slobodu izlaska iz kuće jer se u zapetljanu dlaku za tren nakupi i prljavština.

Klupka zapetljane dlake

Mačke stalno gube dlaku, no pogotovo tijekom proljeća i jeseni. Mačke gube zimsku dlaku u proljeće, a ljetnu dlaku prije zime.

Kućne mačke uglavnom gube dlaku tijekom cijele godine jer žive u prostoru koji najčešće ima umjerene razlike u temperaturi. Većina mačje dlake tako završi na podu, a manji dio u želucu ljubimca.

Ako ne češljate svoju mačku, krzno joj se može zapetljati i stvoriti mala klupka koja znaju biti čak i bolna. Dugodlake mačke imat će i kućnu prašinu u krznu, a moguće je i da im se oko anusa zapetljaju ili zalijepe komadići toaletnog pijeska.

Kako riješiti nastala klupka krzna

Kad se stvori klupko dlake na ljubimcu, taj problem otvara mogućnost da se u njemu nastane razni paraziti poput krpelja i buha. U slučaju da se klupko napravi na mačjoj stražnjici, može se čak dogoditi da neće moći vršiti nuždu.

Rješenje je detaljno i sporo češljanje, prvo četkom koja ima velike široko raspoređene zupce kako biste pronašli sva klupka, a zatim s četkom predviđenom za taj problem koji će odrezati zapetljanu dlaku. Držite zapetljanu dlaku kod korijena kako biste smanjili neugodu svojoj mački tijekom postupka.

Mogući problemi

Neka klupka vjerojatno će se moći raspetljati samo prstima, no ona koja se ne mogu morat ćete odrezati. Sitna klupka blizu koja su se stvorila blizu kože mogu se odrezati električnim brijačem.

U vrlo rijetkim slučajevima može se dogoditi da jednostavno ne možete sami riješiti zapetljanu dlaku pa se za pomoć možete obratiti kozmetičarima za ljubimce ili veterinaru. Još se rjeđe događa da ljubimac mora biti pod anestezijom kako bi se postupak odstranjivanja nastalih klupka mogao izvršiti.

Sprečavanje nastanka klupka

Najbolji način kako spriječiti problem nastanka zapetljane dlake je svakodnevno češljanje, pogotovo u slučaju dugodlakih mačaka. Jednom kad ste navikli mačku na četkanje, vjerojatno će uživati u tom dnevnom ritualu. Važno je ne preskočiti nijedan dio tijela jer klupka zapetljane dlake mogu nastati bilo gdje.

Dugodlake mačke pametno je i šišati, pogotovo stražnjicu.

tportal.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor 22.11.2016. u 10:04