Sud u Španiji razvedenom paru dodelio zajedničko starateljstvo nad psom

tačno.net
Autor/ica 31.10.2021. u 11:06

Sud u Španiji razvedenom paru dodelio zajedničko starateljstvo nad psom

Foto: Ilustracija/Pixabay

Španski sudija je odlučio da dodeli zajedničko starateljstvo razvedenom paru, koji je od suda zatražio da utvrdi s kim bi trebalo da nastavi da živi pas Panda, njihov kućni ljubimac.

Sud u Madridu smatrao je da su obe strane jednako odgovorne i da bi trebalo da nastave da brinu o svom psu Pandi.

Španija trenutno priprema nacrt novog zakona, po kome se životinje više neće smatrati „objektima“, nego će zakonski biti priznate kao živa bića.

Ovaj status će olakšati sudski proces kada jedan od partnera zatraži zajedničko starateljstvo nad ljubimcem nakon razvoda.

Španski par je kao dokaz sudu priložio ugovor o usvajanju, račune usluga veterinara i fotografije na kojima su oboje snimljeni s psom.

Panda će od sada provoditi po mesec dana naizmenično kod jednog, odnosno kod drugog staratelja.

Sudija je procenio da „dokazi u postupku otkrivaju prisan odnos između obe strane i psa, koji je vredan zakonskog starateljstva“.

Zakon o starateljstvu nad psima u svetu

U Velikoj Britaniji psi se po zakonu smatraju neživim bićima, odnosno predmetima poput automobila, kuća ili ostalih ličnih predmeta. Slučajevi starateljstva se svode na utvrđivanje toga ko je jedini vlasnik.

U Australiji ne postoji zakon o tome kakve bi odluke trebalo da donose sudovi nakon raskida ili razvoda para kada su u pitanju kućni ljubimci.

Francuzi su svoj zakon izmenili 2014. godine. U skladu s njim, kućni ljubimci se smatraju „živim i osećajnim bićima“, a ne „pokretnom robom“. Novi status za francuske kućne ljubimce znači da u brakorazvodnim parnicama parovi imaju pravo da se bore za zajedničko starateljstvo.

N1

tačno.net
Autor/ica 31.10.2021. u 11:06