Tasmanski vrag spašen s ruba izumiranja

tačno.net
Autor 25.11.2014. u 11:53

Tasmanski vrag spašen s ruba izumiranja

Znanstveno-uzgojni program spasio je sa samog ruba izumiranja kritično ugroženog tasmanskog vraga, tobolčara koji je endemska vrsta na australskom otoku Tasmaniji, izvijestili su mediji.

Izgledi za spas ovog bučnog tobolčara crnog krzna i noćnog mesoždera veličine psa s prijetećim izgledom, bolji su nego u ptroteklom desetljeću, kazao je tasmanski ministar zaštite okoliša Matthew Groom za dnevni list Hobart Mercury.

Prema njegovim riječima, program uzgoja u zoološkim vrtovima i utočištima diljem Australije povećali su broj zdravih ‘đavola’ na više od 600, što je dovoljno za održavanje populacije u divljini. Tu životinjsku vrstu pokosio je prijenosni, virusni karcinom koji uzokuje tumore lica, istrijebivši 60 posto te populacije.

“Izazovi koji stoje pred vragom nisu prestali, ali ta je vrsta sada sigurnija od izumiranja nego u proteklom desetljeću”, rekao je Groom. Uzgojeni primjerci tasmanskog vraga biti će pušteni u ograđene dijelove divljine Tasmanije. U pripremi je također i cjepivo protiv uzročnika karcinoma, koje će biti primjenjeno na divljim vrstama.

croenergo.eu

tačno.net
Autor 25.11.2014. u 11:53