Tema o kojoj se ćuti: Surove borbe pasa u Srbiji na kojima se zarađuje ogroman novac!

tačno.net
Autor 13.4.2015. u 11:18

Tema o kojoj se ćuti: Surove borbe pasa u Srbiji na kojima se zarađuje ogroman novac!

Borbe pasa u Srbiji započete su devdesetih godina kada je nastupila ekonomska kriza, pa su mnogi zaradu tražili na ovaj način. Borbe životinja se u Srbiji od 2009. tretiraju kao krivično delo za koje je zaprećena kazna od tri meseca do tri godine zatvora, kao i novčane kazne. Međutim, teško je ući u trag ljudima koji ih organizuju. Borbe pasa ilegalno se održavaju u tajnim krugovima, a sume novca koje se u tim borbama obrću idu od hiljadu dinara, pa do više desetina hiljada evra, piše Telegraf.

Da su ove borbe postale “unosan i ozbiljan biznis” pokazuje činjenica da se sve više ljudi opredeljuje da izrabljivanjem životinja zarađuje.

Obračuni pit bulova i drugih sličnih rasa održavaju se uglavnom u selima i posebno se vodi računa o tome da to bude u tajnosti. Psi, najčešće pitbul terijeri, dresirani su za borbe najbrutalnijim metodama, pa se pas od rođenja zlostavlja, prebija i “trenira” da bude što krvoločniji, a nije retkost da im se daju narkotici i steroidi kako bi postizali što bolje rezultate.

U ovim krvavim borbama pasa pored pit bulova učestvuju i psi drugih rasa. Najčešće su to kavkaski ovčari, stafordi, bulterijeri i rotvajleri, a održavaju se i borbe pastirskih pasa, u kojima učestvuju šarplaninci i kavkaski ovčari, a ovaj tip borbe je manje surov i naziva se “test karaktera”. Tu psi najčešće odmeravaju snage kako bi uspostavili dominaciju, ali nije retkost da se bore do smrti, tvrde oni koji su dobro upućeni u ovo.

U zavisnosti od mogućnosti pasa i borbe, varira i cena ulaznice. Premije na klađenju su od nekoliko stotina evra, ali organizuju se i borbe sa psima gde opklade idu i preko 100.000 evra po meču. To su takozvane VIP borbe, a samo retki mogu da prisustvuju ovakvim mečevima.

U ovim surovim borbama učestvuju psi naših ljudi, a često sarađuju sa Poljacima i Rusima. Pojedini vlasnici stavljaju svoje pse na strogu dijetu i hrane ih drugim živim psima sa ulice, kako bi ih što bolje pripremili na krvave borbe.

Mučene životinje se satima kolju do iznemoglosti, a u velikom broju slučajeva i do smrti.

zivotinje.rs

Tagovi:
tačno.net
Autor 13.4.2015. u 11:18