Treće životno doba

tačno.net
Autor 15.8.2014. u 15:13

Izdvajamo

  • Vlasnicima kućnih ljubimaca teško se priviknuti na činjenicu da njihov prijatelj već sa samo desetak godina zahtijeva sasvim drugačiju njegu. Psa uvijek tretiramo kao da je beba, i onda je teško prihvatiti da je naša beba zapravo dama ili gospodin u godinama.

Povezani članci

Treće životno doba

Naravno da postoje iznimke, pa su tako neki psi od 12 godina mnogo živahniji nego drugi od 7, ali tako je i kod ljudi, zar ne?

Vlasnicima kućnih ljubimaca teško se priviknuti na činjenicu da njihov prijatelj već sa samo desetak godina zahtijeva sasvim drugačiju njegu. Psa uvijek tretiramo kao da je beba, i onda je teško prihvatiti da je naša beba zapravo dama ili gospodin u godinama.

Vlasnici nerijetko potraže pomoć veterinara jer primjećuju da njihov pas teže ustaje, da nije oduševljen šetnjom kao inače, da više spava i slično. U zdjelici za hranu sve češće ostaje dio obroka, a i ono što pojede, naš ljubimac uzima sve sporije i pažljivije. Ove promjene nastupaju relativno naglo, pa često imamo osjećaj da je životinja ostarila preko noći. Znakovi starenja su razni, a ovise o pasmini, temperamentu te naravno o okolini. Obavezno se susrećemo s raznim kostoboljama, primjećujemo da naš pas teže ustaje, šepa dok se ne rashoda. Isto tako primijetiti ćete da teže skače na fotelju ili u auto. Starenje prati i gubitak na tjelesnoj težini zbog smanjivanja mišićne mase uslijed slabije aktivnosti. Ukoliko se radi o pretilnoj životinji onda preporučamo mršavljenje kao bi opterećenje kostiju bilo što manje. Kod nekih terijera, kokera i pudli neminovne su mrene na očima u starijoj dobi što im znatno oslabljuje vid. Zubni kamenac češće se javlja kod pasa patuljastih pasmina, ali u starijoj dobi taloži se i kod velikih pasa te mačaka. Redovitim odstranjivanjem kamenca uspijevamo održati zube kako bi i ostarjela životinja mogla normalno jesti. Ukoliko se dogodi da svi zubi ispadnu ni to nije velik problem, jer psi vrlo malo žvaču pa se i dalje mogu kvalitetno hraniti.

Ono što je najvažnije za vašeg malog prijatelja je kvaliteta života i s redovitim kontrolama kod veterinara te korištenje svih lijekova pravovremeno, možete mu priskrbiti dostojanstveno starenje. U svakom slučaju uvijek imajte na umu ukoliko imate stariju životinju da je došlo vrijeme da je i počnete tretirati kao takvu. Imajte na umu da joj je potrebna lakša i mekša hrana, lagane šetnje, svakako i kaputić u ovakve hladne dane, i mnogo češće posjete veterinaru nego kad je vaš ljubimac bio mlad. I nemojte pomišljati na uspavljivanje sve dok vaš stari prijatelj jede, tu i tamo protegne noge i veseli vam se kad god ga pogledate, jer iako je star, i možda ga i bole noge, pa i ne vidi više i ne čuje najbolje, on bi sigurno odabrao život

Pas, iako je star, veseli se hrani, veseli se vlasniku i veseli se izlasku u šetnju. Malo su usporeni, ne skaču kao prije, ali jedino što im je važno jest da su što više s vama.

Od praktičnih stvari mogu savjetovati “penjalicu” za kauč i krevet. Kako i sama imam starog psa, koji se već neko vrijeme ne može sasvim sam popesti na krevet, namontirali smo male “stoliće” koji mu olakšavaju penjanje na krevet. Za malenog psa dovoljno je da takva penjalica ima površinu 50 x 50 cm, kako bi cijeli pas mogao prvo stati na nju, a onda na krevet odnosno kauč.

Na isti način i silazi sa kreveta. Skakanje može biti vrlo opasno za straog psa. Kako on, naime, nije svjestan da je star, može se precjeniti, te prilikom skoka izgubiti oslonac i pasti.
Od kada je ostario, više ne prakticiram šetnju na uzici, već radije koristim ormu. To je stoga što mu je nerjetko potrebna dodatna potpora prilikom penjanja na trotoar ili kod nailaska na prepreku u šumi (grana, veći kamen). Nije lošu ormu malo “podebljati” na mjestima gdje prileže uz tijelo, a u tu svrhu možete iskoristiti one navlake za sigurnosne pojaseve u automobilima.
Sličice penjalice:
penjalica_(1)
U samom početku stavljali smo mu prednje nožice na penjalicu, tako da je vrlo brzo shvatio da je mnogo lakše ići tuda, nego pokušavati skočiti na kauč direktno sa poda.

penjalica_(2)

Zasluženi odmor :)

penjalica

Pseci.net

tačno.net
Autor 15.8.2014. u 15:13