Udruženje Nera Gacko: Nade za pse ima onoliko koliko je ima za ljude

tačno.net
Autor 2.7.2022. u 09:59

Udruženje Nera Gacko: Nade za pse ima onoliko koliko je ima za ljude

foto: krozstaruhercegovinu.com

Danas je udruženje za zaštitu životinja “Nera” iz Gacka u sali SO Gacko organizovalo edukativno-radni sastanak sa članovima udruženja, predstavnicima Komunalne policije, Policijske stanice Gacko, veterinarskim inspektorom i predstavnicima medija.Onih koji su bili pozvani i od kojih rad ovog udruženja najviše zavisi, predstavnici lokalne zajednice, nisu se pojavili.

Danas je poseban akcenat stavljen na gorući problem sa kojim se suočava Gacko, a to je problem pasa lutalica. Prisustvovala je predstavnica međunardnog udruženja “Mreža za životinje”, koje radi na zaštiti i pomoći svih životinja u 26 zemalja i teže saradnji sa lokalnim zajednicama i Opštinama, Fiona Souni .

Ona je iz razgovora sa prisutnima zaključila da je udruženje “Nera” za kratak vremenski period napravilo zavidne rezultate, ali i zaključila nakon satak vremena da Opština Gacko nije zainteresovana za ovaj problem, bar to nije mogla vidjeti iz razgovora sa prisutnima, a posebno je čudnim pogledima ispratila pojedince koji su ispred opštine došli da prisustvuju sastanku, a jedan su za drugim izlazili preko vrata u pola sastanka.

Glavni problem, složili su se svi prisutni, leži u neodgovornosti vlasnika koji ne žele da pse sterilišu i čipuju. Iz Veterinarske stanice poručuju da materijala ima, ali ne i volje među vlasnicima. Predsjednik udruženja Dalibor Topalović, zahvalio se svima koji pomažu rad udruženja kako pojedincima tako i privrednim subjektima, medijima i organizacijama, a posebnu zahvalnost izrazio je prema Ivani Maljević direktorici JP “Komus” Gacko koja je pomogla prilikom sterilizacije 11 jedinki.

Zamolio je građane da svoje kućne ljubimce čipuju i preuzmu pasoše za njih, ističući da je cijena zaista simbolična i iznosi 30 KM. Fiona Souni je rekalla da će se potruditi da na razne načine promijeni odnos lokalne vlasti prema ovom pitanju. Za početak će uputiti pisma, jer po njoj problem pasa na ulici nije problem tih pasa, nego zajednice. Dalibor Topalović je takođe istakao da je zadovoljan radom Policijske stanice u Gacku.

Kroz Staru Hercegovinu

tačno.net
Autor 2.7.2022. u 09:59