Ugrožene životinje u Hrvatskoj

tačno.net
Autor 8.9.2014. u 09:32

Ugrožene životinje u Hrvatskoj

Jeste li ikada čuli za Crveni popis? Radi se o listi na kojoj se nalaze sve one životinje koje su pred izumiranjem zbog nesavjesnog ponašanja čovjeka. Nažalost u posljednje je vrijeme zabilježen porast broja životinja kojih će skoro pa nestati, ali ono što je mnogo važnije da raste i svijest mnogih koji žele riješiti taj problem.

U svijetu postoji mnogo organizacija koje se bave ovim problemom i nastoje potaknuti svijest vlada mnogih zemalja da nešto poduzmu i potaknu sve svoje građane na svjesno ponašanje prema prirodi. Tako se Irska angažirala na uvođenju poreza na sve plastične vrećice zbog čega je pao postotak njihove uporabe. San Francisco i Los Anđeles su zabranili njihovu uporabu.

To je samo jedan dio demonstracije ili što znači kada se angažiraju vlasti koje mogu nešto poduzeti. Kako su neke zemlje počele rješavati problem s plastičnim vrećicama, tako je vrijeme i da se pojača zaštita ugroženih životinja. Svijet je već počeo, ali što je s Hrvatskom.

Hrvatska poput ostalih zemalja koja ima isti problem, a to je sve veći broj životinja kojih će skoro pa nestati. Na temelju istraživanja provedenog 2004. godine, utvrđeno je kako je kod nas ugroženo preko 1.000 vrsta biljaka i životinja od čega je najviše životinja, skoro pa pola. To su podaci dobiveni sa Crvenog popisa.

Na Crvenom popisu su se našle ptice, sisavci, vodozemci, ribe, mekušci, biljke i mnogi beskralješnjaci. Nažalost u zadnje je vrijeme zabilježen porast broja ugroženih riba, a radi se najviše o endemskim vrstama koje žive na ograničenom području. Od kritičnih vrsta na popisu se našla i Sredozemna medvjedica.

Ona je isto tako stanovnik Hrvatske, a radi se o vrsti koja živi uglavnom sama ili u malim skupinama. Obitavaju na obično nedostupnim mjestima, na kopnu i moru. Na kopnu obično odabiru špilje.

U Hrvatskoj su među najugroženijima slatkovodne ribe, vodozemci i ptice. Nažlost postali smo dio svjestke negativne statistike i zbog toga je važno poduzeti određene akcije koje će pomoći zaštititi sve ove vrste jer i one imaju pravo na život.

ekologija.com.rs

tačno.net
Autor 8.9.2014. u 09:32