Vakcina nema, opasno i za životinje i za ljude

tačno.net
Autor 6.9.2014. u 10:28

Vakcina nema, opasno i za životinje i za ljude

Zbog nedostatka vakcina za cijepljenje u BiH prvi put od 2009. godine nije izvršena masovna vakcinacija malih preživara protiv bruceloze.

Stručnjaci ocjenjuju kako su zbog ovog propusta sve strategije za borbu i suzbijanje ove bolesti dovedene u pitanje, te da bi mnogi stočari mogli pretrpjeti veliku materijalnu štetu, pišu Nezavisne novine

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS glavnog krivca vide u Kancelariji za veterinarstvo BiH, koja je nosilac ovih aktivnosti, a kojoj je, kako su rekli, novac za vakcinaciju obezbijeđen preko IPA 2012 paketa, koji čine 12 projekata, među kojima i unapređenje zdravlja životinja.

Kako kažu, zbog stalnog “natezanja” sa ovom kancelarijom u vezi s isporukom dovoljne količine vakcine na terenu su se već pojavili prvi problemi.

“Uprkos svim dopisima i molbama za realnim potrebama za ovom vakcinom od 2012. godine do danas, koje je Kancelarija za veterinarstvo BiH ignorisala, za posljedicu je imalo obolijevanje dva velika stada ovaca na području opština Šipovo i Jezero”, kazala je Radmila Čojo, pomoćnik ministra za veterinarstvo.

Kako je rekla, ovo ministarstvo je obaviješteno da će isporuka svih materijala i opreme za vakcinaciju malih preživara protiv bruceloze ubuduće biti vršena preko Agencije za obilježavanje životinja i Kancelarije za veterinarstvo BiH.

“Distribuciju tog materijala je od 2009. godine vršilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a imajući u vidu da RS posjeduje navedene kapacitete, objekte i resurse, smatramo da ne postoji nijedan razlog za ovakvo protivzakonito i protivustavno djelovanje”, kazala je Čojo.

Da je napravljen veliki propust, smatra i Saša Bošković, veterinar i predsjednik Veterinarske komore RS, i dodaje da će biti teško ovu grešku popraviti u narednom periodu.

“Kao odgovor na naše pitanje prije sedam dana nam je rečeno da je projekat prekinut zato što je švedska organizacija SIDA obustavila finansiranje”, kazao nam je on.

Bošković pojašnjava kako se vakcinacija sprovodi u periodu ranog proljeća, do prve polovine maja, jer je to najbolji period za manipulaciju vakcinom jer se radi sa živim virusom i temperature to dozvoljavaju, dok bi to sada bilo gotovo nemoguće.

“Imamo obavještenje da ćemo vakcinu i opremu dobiti u najskorijem vremenu, međutim vakcinaciju ne možemo sprovoditi zbog toga što su životinje u ovom periodu gravidne i završena je sezona parenja za stariju populaciju, a za mlađu populaciju životinja sezona parenja počinje ovih dana”, kazao je on.

O opasnosti ove bolesti govore i njegova iskustva od prije šest godina u srebreničko-bratunačkom području.

“Materijalna šteta bila je ogromna, a nije bilo nijedne porodice koja je imala ovce da barem jedan član nije bio pozitivan na brucelozu. Bili su to različiti oblici, od invalida sa ukočenim zglobovima do smrtnih slučajeva”, kazao nam je Bošković.

Mišljenje o ovom pitanju pokušali smo juče dobiti i u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ali se na naše pozive niko nije javljao, a odgovore na naša pitanja nismo dobili ni od Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Podsjećamo, u martu je u Ilijašu proglašena epidemija ove bolesti kojom je bilo zaraženo 160 koza, dok je početkom godine bolest prešla sa životinje na čovjeka i zarazila jednu osobu u Vogošći.

teslicdanas.net

tačno.net
Autor 6.9.2014. u 10:28