Vide li mačke u potpunom mraku?

tačno.net
Autor 23.8.2014. u 10:25

Vide li mačke u potpunom mraku?

Odgovor na ovo pitanje je ne • Mačke ne mogu vidjeti u potpunom mraku, ali njihov vid je znatno izraženiji u polutami nego kod drugih životinja

Mačke su fascinantne životinje, a ljudi im od davnina pripisuju razne moći. Vjerovanja da mačke imaju devet života ili da prenose duše umrlih na drugi svijet odavno su legende, ali mnogi mačke doživljavaju kao mistična stvorenja sa super moćima. No, imaju li mačke zaista super moćan vid u potpunom mraku?

Odgovor na ovo pitanje je ne. Mačke ne mogu vidjeti u potpunom mraku, ali njihov vid je znatno izraženiji u polutami nego kod drugih životinja. Za ovu sposobnost direktno je zaslužna struktura, odnosno građa mačjeg oka.
U odnosu na veličinu glave, mačka ima izuzetno velike oči. Anatomski gledano, mačje oko se sastoji od nekoliko slojeva tkiva. Bijeli dio sastoji se gustog tkiva bogatog krvnim žilama, preko kojih se prenosi kisik i hranjive tvari do sadržaja oka. Drugi dio naziva se rožnica. Ona je napravljena od izuzetno tankih slojeva ćelija, raspoređenih na jedinstven način, tako da ona omogućuje da svjetlost netaknuto uđe u oko.
Mačka u polumraku može širom otvoriti oči, odnosno obojeni dio oka i tako „propustiti“ što više svjetla. Ova sposobnost joj omogućava da vidi znatno bolje u mraku u odnosu na druge životinje i naravno ljude. Također, zadnji dio njezinog oka sastoji se od dva glavna tipa foto osjetljivih ćelija. Ćelije odgovorne za svjetlosne impulse nazivaju se štapići. Usporedbe radi, ljudsko oko ima od 5 ćelija 4 foto osjetljive ćelije odnosno štapića, dok mačje oko od 26 ćelija ima 25 štapića.
Također, mačke imaju visoko razvijenu reflektirajuću površinu na zadnjem djelu oka i to se zove “tapetum lucidum”. Jednostavno rečeno, zbog toga mačkama svijetle oči u mraku. To imaju i jeleni, rakuni i još neke životinje.
Pa sljedeći put kada u stanu ostavite mačku u potpunom mraku, misleći da ima super moćan noćni vid, znajte da ona ništa ne vidi, ukoliko nema bar mali izvor svjetla.

tačno.net
Autor 23.8.2014. u 10:25