VIDEO: Doping skandal trkaćkih golubova. Šest ptica palo na testu, jedna pozitivna na kokain

tačno.net
Autor 27.10.2013. u 08:34

VIDEO: Doping skandal trkaćkih golubova. Šest ptica palo na testu, jedna pozitivna na kokain

Godinama je govorio ‘ne’. Sve dok nije sjeo na stolicu preko puta najmoćnije TV voditeljice u povijesti – Oprah Winfrey. I onda je samo ponavljao ‘da’. Uzimao je zabranje preparate. Uzimao je stereoide. I svaka od rekordnih sedam pobjeda Tour de Francea bila je pod utjecajem nedopuštenih sredstava. Lance Armstrong je konačno priznao ono za što su ga toliko dugo optuživali. Bio je to vjerojatno najveći sportski skandal u povijesti.

No, ovih je dana razotkriven još jedan doping skandal. Skandal možda i veći od od Armstrongovog. Samo u ovom slučaju sportaši nikada neće progovoriti. Manjim dijelom jer ne govore niti jedan jezik. Većim dijelom jer nisu ljudi. Već golubovi.

Elitni svijet trkaćih golubova potresen je do temelja kada je ovoga tjedna šest belgijskih ptica palo na obaveznom doping testu. Nekoliko renomiranih svjetskih novinskih izvora navodi kako je pet ptica bilo pozitivno na lijekove protiv bolova namjene ljudima, dok je jedna ptica bila pozitivna na kokain. Ljubitelji golubova i njihovog utkrivanja su zgroženi ovom šokantnom vijesti.

Postoje i oni koji nisu toliko šokirani. Kako javlja ugledni New York Times, sportski insajderi tvrde kako je bilo samo pitanje vremena kada će se pojaviti prve dopinginirane ptice u ovom sportu koji sve više dobiva na popularnosti. Prošle godine, golub imena Usain Bolt prodan je kineskom biznismenu za preko 400 tisuća dolara.

Prošle godine PETA je iznijela rezultate svog petnaestmjesečnog istraživanja trkačke scene u Americi. Utrke golubova u Americi, kako kažu, pretvorilo se u ilegalnu kladioničarsku mašineriju vrijednu milijune dolara. Više od 60 posto golubova koji sudjeluju u utrkama (koje mogu biti dugačke gotovo 1000 kilometara) bude izgubljeno ili pogine na putu.

Ubija ih sve – od lošeg vremena, visokonaponskih vodova, predatora ili se jednostavno sruše od umora. Golubovi koji ne zadovoljavaju brzinske zahtjeve svojih vlasnika budu ugušeni, utopljeni ili im se lome vratovi. To je, naravno, ako prije toga ne budu napucani lijekovima namijenjenim ljudima i suludim količinama kokaina.

jutarnji.hr

tačno.net
Autor 27.10.2013. u 08:34