WWF upozorava: Proizvodnja palminog ulja uništava orangutane

 HINA
Autor 22.7.2019. u 11:59

WWF upozorava: Proizvodnja palminog ulja uništava orangutane

Foto: Shutterstock

Broj orangutana na malezijskom otoku Borneu na područjima na kojima se krče šume zbog sadnje palmi radi proizvodnje palminog ulja u proteklih 15 godina smanjio se 30 odsto, za razliku od šumskih područja kojima je kvalitetno upravlja, pokazala je nova studija World Wide Fund for Nature (WWF).

Studijom je obuhvaćena populacija orangutana u Sabahu, malezijskoj državi na severoistoku Bornea, koji su pred izumiranjem.

WWF navodi da je studija najveće i najsveobuhvatnije istraživanje populacije bilo koje vrste primata u svetu i da je objavljena u časopisu PLOS One science.

Najveća populacija orangutana, oko 5.500 jedinki, bila je u šumama kojima se upravlja na održiv način u središnjim visinskim delovima Sabaha u kojima je njihov broj stabilan proteklih 15 godina.

Ali, u rascjepkanim šumskim područjima okruženim ogromnim područjima plantaža palmi poput područja Kulamba i Tabin na istoku Sabaha, broj orangutana smanjio se 30 posto, odnosno 15 posto između 2002. i 2017. godine, prema istraživanju.

Nizinska šumska područja u Sabahu najvažnije su stanište orangutana ali opsežno krčenje za poljoprivredu i seča stabala u proteklih 50 godina izazvali su ogromne gubitke staništa i njihovo cepkanje, što je dovelo do dramatičnog pada njihova broja.

Studijom je iz vazduha pretraženo područje Sabaha i naučnici su izračunali da na tom području živi 9.558 orangutana.

National Geographic Srbija

 HINA
Autor 22.7.2019. u 11:59