ZAKON O ZAŠTITI I DOBROBITI ŽIVOTINJA POTREBNO JE PROVODITI! PET GODINA NERADA JE UZROK STANJA NA TERENU!

tačno.net
Autor 7.7.2014. u 14:09

ZAKON O ZAŠTITI I DOBROBITI ŽIVOTINJA POTREBNO JE PROVODITI! PET GODINA NERADA JE UZROK STANJA NA TERENU!

Želimo izraziti suosjećanje u vezi slučaja osmogodišnje djevojčice sa Bjelava koja je jedna od žrtava ugriza proteklih dana u našem gradu. Iskreno nam je žao zbog nemilog događaja koji je zadesio djevojčicu i njenu porodicu.

Znamo da su ujedi napuštenih pasa svakodnevna pojava i smatramo da takve jedinke koje su već izazvale određene fizičke i psihološke traume treba skloniti sa ulica poštujući Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja  koji je na snazi.

Tu se postavlja pitanje: Gdje ih skloniti? Nijedna općina nije ispoštovala Zakon i napravila Prihavtilište po propisima poštujući podzakonske akte o  izgledu i izgradnji azila ni nakon pet godina postojanja Zakona. Ko ih treba skoniti? Da li je to nelegalni higijenski servis ”Lokom” koji ubija pse i krši sve odredbe Zakona zajedno sa nekolicinom pojedinaca iz struke? Udruženja za zaštitu životinja ciji zadatak nije da uklanja pse sa ulica – nego da radi na smanjenju broja pasa na ulici kroz jedinu efikasnu i dugoročnu metodu smanjenja populacije pasa – metodu sterilizacija? Ko je edukovani biheviorista u našoj državi da može procijeniti koji je pas ”agresivan” a koji nije? Takav čovjek u Bosni ne postoji!

Hvala Fondaciji za pse – Dogs Trust koja je jedina od dolaska sistematski radila na smanjenju broja pasa na ulicama i educirala našu djecu u školama. Bez njihovih akcija u kojima je sterilizovano preko 4000 pasa, na terenu bi bila mnogo teža situacija.

Povećan broj pasa na ulicama je uvijek i samo direktna posljedica neprovođenja preventivnih Zakonom predviđenih mjera odgovornih. Nekažnjavanja napuštanja životinja, neprovođenja pune identifikacije vlasništva, neprovođenja projekta sterilizacija i kastracija uz vakcinaciju i obilježavanje napuštenih životinja u adekvatnom obliku i broju, te neprovođenja edukacija i info kampanja koje za cilj moraju imati dizanje svijesti građana o uzrocima problema.

Problem koji je stvorio i stvara čovjek decenijama, ne nestaje preko noći. Put rješenja je jedino HUMANO UPRAVLJANJE POPULACIJOM PASA U SKLADU SA POSTOJEĆIM ZAKONOM.

Turalić Amela

Predsjednik Udruženja ‘’Av-Mau’’

tačno.net
Autor 7.7.2014. u 14:09

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija