Zaštitite svoje ljubimce tokom vrućih ljetnih dana

Animal Humane Society
Autor 23.6.2021. u 15:21

Zaštitite svoje ljubimce tokom vrućih ljetnih dana

Foto: Alamy

Kako se ljeti temperature povećavaju, važno je imati na umu da vrućina i vlaga mogu biti opasne za kućne ljubimce. Oni mogu podleći toplotnom udaru, dehidraciji, pa čak mogu i izgorjeti na suncu – što se sve, naravno, može spriječiti.

Evo nekoliko savjeta kako da zaštite svoje ljubimce:

– Tokom vrućih ljetnih dana, ukoliko ostavljate kućnog ljubimca u zatvorenu prostoriju, ostavite uključen klima uređaj. Ako vašeg psa morate ostaviti vani, ostavite ga u hladu s puno vode.

– Osigurajte da vaš ljubimac uvijek ima pristup hladnoj vodi. Pored toga, možete:

Dječji bazen napunite hladnom vodom za kućne ljubimce kada su vani,

Osigurajte kockice leda za kućne ljubimce koje će oni žvakati,

Zamotajte led u bandane i stavite im oko vrata,

Namočite i zamrznite peškir kako bi imalo nešto hladno na čemu će ležati.

– Nikada ne ostavljajte svog ljubimca bez nadzora u automobilu. Otvoreni prozori neće zaštititi vašeg ljubimca od pregrijavanja ili toplotnog udara u vrućim danima.

– Vježbu ograničite na jutarnje ili večernje sate. Budite posebno oprezni sa starijim kućnim ljubimcima, ljubimcima sa prekomjernom tjelesnom težinom i psima kratkog nosa.

– Imajte na umu da se asfalt jako zagrijava i može opeći šape vašeg ljubimca. Ako je zemlja prevruća da biste mogli ugodno hodati bosi, previše je vruća za vašeg psa.

– Njegujte svoje ljubimce. Uredno krzno zadržava toplinu. Oduprite se iskušenju da obrijete krzno svog ljubimca u vjerovanju da će ga to ohladiti. Krzno vašeg ljubimca zaštitit će ga od opekotina.

Znakovi toplotnog udara kod ljubimaca uključuju: pretjerano dahtanje ili slinjenje, uznemireni izraz ili buljenje, brz puls i visoka tjelesna temperatura koja može dovesti do povraćanja, nepravilnog hoda, neodgovaranja i kolapsa. Čim vidite bilo koji od ovih znakova, stavite im hladnu vodu na noge (tekuću vodu ili voda iz dječjeg bazena) koja će polako i sigurno smanjiti tjelesnu temperaturu. Izbjegavajte polijevanje cijelog tijela previse hladnom vodom što zapravo može uzrokovati dodatne probleme. Zatim odmah odvedite svog ljubimca veterinaru.

AHS

Animal Humane Society
Autor 23.6.2021. u 15:21