Zašto je moj pas uvijek gladan?

tačno.net
Autor 11.5.2015. u 12:54

Zašto je moj pas uvijek gladan?

Psi često traže hranu čak i odmah nakon što su jeli. Možda ste se pitali hranite li svog psa dovoljno, je li možda bolestan ili su jednostavno svi psi cijelo vrijeme gladni?

Jadan i gladan ili podli lukavac?

U većini slučajeva psi će tražiti hranu kad god misle da je mogu dobiti. Kod pasa je to evolucijska crta koju su dobili u suživotu s ljudima zadnjih desetak tisuća godina, piše Vet Street.

Dakle pitanje je – je li vaš pas uistinu gladan ili se samo pretvara jer zna da će tako dobiti hranu? Možda ćete se iznenaditi kad vam kažemo kako su psi podli lukavci kad nešto žele. Točno znaju što trebaju učiniti kako bi od vlasnika izmolili nešto.

Biološki porivi

Dio stručnjaka za pseće ponašanje smatra da psi samo slušaju svoj apetit, baš kao što to čine vukovi. S obzirom na to da je hrana nešto do čega divljim životinjama nije lako doći, cilj im je uvijek najesti se najviše što je moguće.

Druga teorija kaže kako se psi dugo sjećaju dana koje su proveli bez doma. To sjećanje na glad udomljene pse možda nagoni da jedu više nego što zapravo trebaju.

Medicinski uzroci povećanog apetita

Neki psi imaju problema s endokrinim i gastrointestinalnim sustavom, pa to može dovesti do povećanja apetita. U rjeđim slučajevima u pitanju mogu biti čak dijabetes i pojačani rad štitnjače.

Nemojte nikad oklijevati s odlaskom veterinaru ako vi, koji najbolje poznajete svog psa, primijetite iznenadnu promjenu ponašanja kod svog ljubimca. No ako je ‘gladan’ kao i uvijek, u pitanju je najobičnije žicanje.

Tagovi:
tačno.net
Autor 11.5.2015. u 12:54