Zašto je pse potrebno cijepiti protiv zaraznih bolesti

S.S.
Autor 1.6.2019. u 12:36

Zašto je pse potrebno cijepiti protiv zaraznih bolesti

Foto: 123rf.com

Postoji niz zaraznih bolesti koje mogu znatno narušiti zdravlje vašeg ljubimca. Iako cijepljenje protiv zaraznih bolesti nije obvezno zakonom, preporuka stručnjaka je da se psi svakako cijepe.

Pitali smo dr. vet. med Krešimira Martinkovića s Klinike za zarazne bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu što je pravilno i zašto je potrebno.

“Kada govorimo o štencima, prvo cijepljenje protiv zaraznih bolesti se preporučuje između 7 i 8 tjedana starosti životinje. Drugo cjepivo ide nakon 3 tjedna do mjesec dana i isto tako i treće. Preporuka je da završno tj. treće cjepivo bude iza šesnaestog tjedna starosti psa.

Zakonska obveza cijepljenja protiv bjesnoće je s 3 mjeseca starosti psa, no ako je pas u postupku cijepljenja protiv zaraznih bolesti, cjepivo protiv bjesnoće se dobiva mjesec dana nakon trećeg cijepljenja protiv zaraznih bolesti. Isto tako je potrebno naglasiti da bi se štenci svakako prije prvog cijepljena trebali očistiti od unutarnjih parazita.

Standardno cjepivo protiv zaraznih bolesti vašeg ljubimca štiti od Parvoviroze, Leptospiroze, Štenećaka, Parainfluenca i Adenovirusa. Ako se radi o psu kojeg ste udomili ili pronašli te ne znate njegov cijepni status, protokol cjepiva ćete dogovoriti s vašim veterinarom.

Preporuka za docjepljivanje psa protiv zaraznih bolesti je godinu dana nakon zadnjeg cjepiva protiv zaraznih bolesti. Psa je potrebno cijepiti protiv zaraznih bolesti kako se ne bi razbolio ako dođe u kontakt s određenim izvorom zaraze. Za neke zarazne bolesti nije nužno da pas dolazi u direktan kontakt s drugim zaraženim psom. Pas se može zaraziti i dolaskom na zaraženo područje, tipa pseći parkovi.”

Zamolili smo ga da nam ukratko opiše simptome navedenih zaraznih bolesti.

“Parvoviroza je opasna ako se ne liječi te kod štenca može biti kobna. Najčešći simptomi su povraćanje, bezvoljnost, povišena temperatura, proljev koji često sadrži primjese krvi te ima karakterističan miris.

Leptospiroza je opasna zoonoza (može se prenijeti i na ljude)  čiji je uzročnik bakterija koju prenose divlji glodavci i često se nalazi u vodama stajaćicama. Simptomi su povišena temperatura, odbijanje hrane i vode, povraćanje, žutica.

Štenećak je virusna bolest svih dobnih skupina, može se pojaviti kao kožni oblik koji se i najčešće prvi prepoznaje, zatim gastrointestinalni i neurološki koji je prognostički najnepovoljniji.

Kompleks respiratornih bolesti koji je zastupljen u cjepivu povezan je s adenovirusima koji mogu uzrokovati laringotraheitis pasa, poznat još kao i zarazni kašalj. Simptomi su jaki, suhi i nadražujući kašalj koji često podsjeća kao da je psu nešto zapelo u grlu.

Kasnije taj kašalj postaje produktivan te može doći do gnojnog iscjetka iz nosa, sve to kao posljedica sekundarne bakterijske infekcije. Važno je naglasiti da psi sa zaraznim kašljem trebaju izbjegavati bilo kakav kontakt s drugim životinjama kako bi se spriječilo širenje istog.”

Stoga, pazite na svoje ljubimce i cijepite ih svake godine.

index.hr

S.S.
Autor 1.6.2019. u 12:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija