Zašto mačke mijauču

tačno.net
Autor/ica 3.6.2016. u 10:10

Zašto mačke mijauču

Mačke su sposobne napraviti barem 30 različitih zvukova od kojih običan mijauk ima oko 19 varijacija. Ostaje samo pitanje – zašto se glasaju?

Ozljeda

Ako vam mačka iznenadna počne neprekidno mijaukati, možda se ozlijedila. U slučaju da potvrdite tu sumnju ili jednostavno ne znate zašto vaša ljubimica neprestano mijauče, odvedite je veterinaru.

Pozdrav

Mačka će često početi mijaukati kad ponovo ugleda svog omiljenog čovjeka. Katkad će vas čak pozdraviti samo u prolazu dok se mimoilazite po kući.

Glad

Najčešći mijauk koji ćete čuti je ‘gladna sam’. Štoviše, dobra je šansa da je to jedina stvar koju razumijete kad je u pitanju mačje glasanje.

Pažnja

Ponekad mačke samo žele vašu pažnju. Mijaukanje je prilično dobar način za privlačenje ljudskih pogleda.

Mačka možda samo želi čuti vaš glas, a možda želi igru ili maženje.

Kuc-kuc

Kad se mačka nađe na krivoj strani vrata (a to je, ako nju pitate, uvijek), najčešće će ih pokušati sama otvoriti. No ako joj to ne uspije, vjerojatno će početi mijaukati.

Naravno, ako se oglušite, mačka bi mogla početi grepsti po vratima.

Stres

Mačke mogu mijaukati kad ih nešto smeta ili kad se nečeg plaše. Često će mijaukati češće i glasnije kad su živčane.

Bijes

Bijesne mačke svaki sukob započet će dvobojem pogleda. No, jednom kad situacija eskalira, vjerojatno ćete čuti vrisku i siktanje.

Starost

Mačke pod stare dane znaju biti pomalo smušene i mijaukati bez očitog razloga. Štoviše, zbog dugog života uz ljude mačke često steknu naviku glasanja, pa su brbljavije što su starije.

Bilo što drugo

Naravno, mačke mijauču zbog tisuću drugih razloga. Možda žele da promijenite TV program, a možda vam pričaju kako su ulovile muhu u letu. Tko zna? Jedino vi, no samo ako obraćate pažnju na različito mijaukanje svoje ljubimice.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 3.6.2016. u 10:10