Zašto mačke “mijese” šapama?

Index Ljubimci
Autor 29.4.2022. u 12:03

Zašto mačke “mijese” šapama?

Foto: Pixabay

Mačke su fascinantne životinje, a često ćete ih vidjeti kako mijese šapama. Ova omiljena aktivnost uključuje pritiskanje šapa o meku površinu, a čini se da je to opuštajuća aktivnost za mačke koja je često popraćena predenjem. Neke mace čak i sline dok to rade.

Nitko sa sigurnošću ne zna zbog čega mačke to rade i što je točno u toj aktivnosti što ih umiruje. Jedna od teorija je da mačke mijese kako bi pokazale zadovoljstvo ili se riješile stresa. Bez obzira na to što se ne zna točan razlog ovog ponašanja, jedno je sigurno, mačka koja mijesi je sretna mačka.

Dio znanstvenika smatra da mačke tako pripremaju mjesto za spavanje jer mijese prije spavanja. Ovo je slično teoriji po kojoj se psi vrte u krug prije nego što legnu.

Mačići mijese dok sišu pa mnogi vjeruju kako je mačkama taj refleks ostao iz najranije dobi i javlja se kada imaju potrebu da ih se njeguje. To je najčešće slučaj ako je mačka prerano odvojena od majke.

Mijese i da označe teritorij. Mačke imaju mirisne žlijezde na šapama i, kada mijese, njihov miris neizbježno dolazi na površinu po kojoj mijese. Bihevioristi nagađaju kako odrasle mačke mijese da naglase zadovoljstvo, da se umire kada su pod stresom i da označe osobu ili predmet svojim mirisom. I bez obzira na to radi li se o vašoj pidžami ili krevetu, mačka će se potruditi ostaviti trag da je tu bila.

Iako je ta aktivnost ugodna za vašu mačku, može imati potpuno suprotan učinak na vas i vašu odjeću ako mačka izvuče kandže. Evo nekoliko načina kako da dozvolite svojoj mački da sretno mijesi bez ogrebotina po vašim nogama i odjeći:

– održavajte mačje šape podrezanima,

– naučite je da mijesi negdje drugdje tako što ćete je svaki put nježno pomaknuti s krila,

– zaustavite je tako što ćete je maziti ili joj dati igračku,

– dopustite joj da mijesi na vašem krilu kada ste zaštićeni prekrivačem kako biste izbjegli ogrebotine.

Index.hr

Index Ljubimci
Autor 29.4.2022. u 12:03