Zašto mačke po mraku vide bolje od ljudi?

S.S.
Autor 1.6.2019. u 12:30

Zašto mačke po mraku vide bolje od ljudi?

Foto: 123rf.com

Jeste li se ikada zapitali vide li mačke u potpunom mraku budući da znamo za njihov izuzetan vid? Odgovor na ovo pitanje je ne, ali u polutami vide čak 50% bolje od nas, zahvaljujući specifičnoj građi svojeg oka.

U odnosu na veličinu glave, mačke imaju izrazito velike oči koje se sastoje od nekoliko slojeva tkiva. Bjeloočnica se sastoji od gustog fibroznog tkiva koje je dobro prokrvljeno. Rožnica je građena od tankih slojeva stanica raspoređenih na poseban način koji dozvoljava svjetlosti da uđe u oko.

Mačke, kao i psi, imaju sloj tkiva koji reflektira svjetlost. Znanstveni naziv mu je tapetum lucidum. Jednostavno rečeno, zbog toga mačkama oči svijetle u mraku.

Dok tapetum lucidum povećava sposobnost vida pri smanjenoj svjetlosti, istodobno umanjuje oštrinu vida pri obilnoj svjetlosti. Mačke također mogu razlikovati i boje, ali ne i slične nijanse. Sasvim je normalno da primijetite treći kapak kod vaše ljubimice. U njemu se nalazi suzna žlijezda koja dodatno vlaži oko.

Sljedeći put kad ostavite mačku u potpunom mraku, imajte na umu da ona ništa ne vidi. Bilo bi dobro da ima barem mali izbor svjetlosti.

index.hr

S.S.
Autor 1.6.2019. u 12:30