Zašto mali psi izazivaju velike pse?

tačno.net
Autor 22.4.2015. u 11:07

Zašto mali psi izazivaju velike pse?

Kaže se ‘mali ptič – veliki krič’. To je svakako istina kad su psi u pitanju. Mali psi često pokazuju agresiju kad su u blizini svojih većih rođaka. Pitanje je – zašto?

Ugodno šećete svoju čivavu ulicom, kad odjednom morate čvrsto držati uzicu koliko je psić nateže jer pokušava doći do njemačkog ovčara. Sigurno ste se zapitali – koji mu je vrag.

Mali psi često pokazuju znakove agresije kad su u blizini većih pasa. Nama to, naravno, izgleda kao suicidalno ponašanje, no pravo je pitanje – što se malcu mota po glavi?

Zašto se mali psi svađaju s velikim psima?

Kad su mali psi u pitanju, najbolja je obrana dobar napad. Barem oni tako misle.

Mali se psi potpuno prirodno osjećaju ugroženo u blizini svojih većih rođaka. Strah ih je da će ih veliki pas slučajno nagaziti ili im učiniti nešto još gore.

Prestrašeni psi mogu reagirati na dva načina – bijegom ili agresijom. Neke pasmine poput terijera prirodno su vrlo energične i imaju problema sa samokontrolom pa takvo ponašanje dolazi još i više do izražaja.

Bez obzira na veličinu, agresivno ponašanje može se iskorijeniti. To zahtijeva samo dosljedno treniranje.

Kako društveni život pomaže psima?

U idealnom svijetu svaki vlasnik psa trebao bi svog ljubimca upisati u malu školu za pse kad je star oko osam tjedana. Jedna od najvažnijih stvari koju štenci trebaju naučiti je kako se odnositi s drugim psima.

Psi se vole igrati, no njihove aktivnosti znaju biti vrlo intenzivne i ponekad završe grubošću. Psi moraju također naučiti poslušati vlasnika kad on odluči prekinuti takvu igru.

Čak i psi koji su odavno prestali biti štenci još uvijek mogu naučiti biti društveni. Ako se redovito upoznaju s dobro odgojenim psima svaki tjedan, to bi trebalo polučiti željene rezultate.

Zašto je trening učinkovit?

Psi koji skaču na vas kad žele poslasticu ili cvile kad žele ići van psi su kojima treba trening. Očito ih nitko nije naučio dobrom ponašanju.

Kroz trening psi stječu samokontrolu i nauče tražiti savjet vlasnika prije nego nešto naprave. Vlasnik treniranog psa može dopustiti svom ljubimcu nekoliko sekundi upoznavanja s drugom životinjom, a zatim ga pozvati da sjedne uz nogu baš zato jer je mu je pas prepustio kontrolu nad situacijom.

Još jedan koristan savjet u slučaju da vaš pas krene na drugu životinju je taj da ne natežete uzicu dok vičete ‘ne’, jer to samo pojačava razinu napetosti kod ljubimca.

tportal.hr

tačno.net
Autor 22.4.2015. u 11:07