Zašto moj pas smrdi?

tačno.net
Autor 16.9.2016. u 16:01

Zašto moj pas smrdi?

Foto: Profimedia

Pas vam može biti prelijep, no to neće nimalo umanjiti njegov smrad ako ima neki od problema koji uzrokuju loš tjelesni miris

Bez obzira na to ima li vaš pas neugodan miris samo povremeno ili je to kronični problem, trebali biste utvrditi zašto se to događa. Važno je znati u čemu je problem jer uzrok može biti zdravstvena poteškoća.

Za većinu problema s psećim mirisom postoje jednostavna rješenja, pa se ne morate previše brinuti. Ako sami ne možete shvatiti o čemu se radi, odvedite psa veterinaru i on će znati kako vam pomoći.

Kožni problemi

Moguće je da vaš ljubimac ima neku kožnu bolest. Možda mu se to događa samo u određeno doba godine? Možda ima alergiju na nešto? Bez obzira radi li se o parazitima ili nekoj bolesti, jednom kad ste sigurni da je problem u psećoj koži odvedite svog ljubimca veterinaru.

Uši

Psi imaju osjetljive uši u kojima se skuplja razno smeće i valja ih redovito čistiti. Naravno, morate biti oprezni kako psu ne biste povrijedili bubnjiće. Ako se uredno brinete za ljubimčeve uši, a one još uvijek imaju neugodan miris, vrijeme je za posjet veterinaru.

Muče ga plinovi

Pseći prdež nije razlog za brigu. Može ga mučiti određena vrsta hrane nakon koje ispušta neugodne mirise ili problem može biti u nekoj želučanoj tegobi. Kao i u prethodnim primjerima – ako smrad potraje, odvedite ljubimca veterinaru.

Stražnjica

Psi imaju posebne analne žlijezde kojima jedni drugima mogu dati neke osnovne informacije o sebi. Mogući problemi će uzrokovati prilično jak i neugodan miris koji će stalno biti prisutan, a moguće ga je i opaziti u vidu tekućine na krznu stražnjice.

Zadah

Psi mogu imati loš zadah ako im uopće ne perete zube ili ako su povrijedili usnu šupljinu. Bol se obično može opaziti u vidu težeg žvakanja, neobičnih zvukova kod zijevanja ili izbjegavanja dodira po glavi. Ako shvatite da vam pas ima problema sa zubima ili desnima, odvedite ga veterinaru.

Prljav i mokar pas

Mokar pas ima vrlo prepoznatljiv miris, no ono što mnogi uglavnom ne znaju je da samo prljavi psi smrde kad su mokri. Kako se suše, sve što im je u dlaci polako isparava u njihovu okolinu.

Ukratko, čisti pas neće smrdjeti ni nakon malo plivanja.

Tagovi:
tačno.net
Autor 16.9.2016. u 16:01