Zašto psi štucaju? Evo koji su mogući uzroci i kako im možete pomoći

Index Ljubimci
Autor 25.8.2022. u 09:39

Zašto psi štucaju? Evo koji su mogući uzroci i kako im možete pomoći

Foto: BG

Sigurno ste se zapitali zašto vaš pas štuca, a razlog je isti kao i kod ljudi. Male iritacije uzrokuju grčenje dijafragme, zbog čega dolazi do pokreta u otvoru između glasnica i prepoznatljivog zvuka.

Koji je uzrok štucanja?

Znanstvenici nisu sigurni koji je točan uzrok štucanja, no primijetili su kako štenci i odrasli psi najčešće štucaju nakon što prebrzo popiju vodu ili pojedu hranu, piše Dogster.

Psi mogu štucati ako su previše uzbuđeni, pod stresom, anksiozni ili se samo pregrubo igraju. Još je jedna teorija moguća kad je riječ o štencima, a kaže da im štucanje pomaže da otpuste plinove ili ublaže bolove u želucu.

Kako se riješiti štucanja kod pasa

Postoji mnogo teorija za koje se tvrdi da mogu pomoći s prestankom štucanja, no istina je kako nema neke posebne formule koja će ukloniti štucanje kod pasa, baš kao ni kod ljudi.

Ovo su neki od načina koji mogu pomoći.

  1. Promijenite obrazac ponašanja psa kako biste promijenili njegov obrazac disanja.
  2. Nježno masirajte njegov trbuh, prsa ili grlo.
  3. Ponudite mu manje, ali češće obroke u manjoj zdjeli.

Promjena obrasca ponašanja najbolji je način borbe protiv štucanja. Potaknite ga da krene s vama u laganu šetnju ili da popije malo vode sobne temperature. Nježno trljanje trbuščića sigurno će mu goditi, a trik s manjom zdjelom također bi mogao upaliti.

Simptomi na koje treba paziti

Ako primijetite da štucanje ozbiljno uznemirava vašeg psa, obratite pozornost na simptome poput povraćanja, gubitka apetita, pretjeranog slinjenja i poteškoća s disanjem.

Također, ako pas ne želi piti vodu i čini vam se da ga nešto boli, a štucanje traje više od nekoliko sati ili se pretvori u hroptaj, odmah kontaktirajte veterinara jer bi ovi simptomi mogli upućivati na ozbiljnije bolesti.

Index Ljubimci

Index Ljubimci
Autor 25.8.2022. u 09:39