Zašto se mačke toliko protežu

tačno.net
Autor 27.12.2016. u 10:33

Zašto se mačke toliko protežu

Foto: Profimedia

Kad bi protezanje bilo olimpijska disciplina, mačke bi uvijek pobjeđivale. No pitanje je zašto se zapravo stalno protežu

Nećemo lagati, nije da smo razbijali glavu time zašto se ljudi uopće protežu. Vjerojatno ima neke veze s mišićima i krvotokom.

Andrew Cuff s Kraljevskog veterinarskog fakulteta u Londonu potvrđuje naša nagađanja. Mačke se protežu, baš kao i ljudi, jer to potiče krvotok, a i pruža ugodan osjećaj.

S obzirom na to da spavaju između 12 i 16 sati, što je dvostruko više sna nego što ljudima treba, nije ni čudo da se vole protezati. Naime, naša su tijela paralizirana tijekom spavanja pa nam treba protezanje kad se probudimo. Mačke su potpuno iste, no spavaju znatno više i češće.

Mačke se protežu kako bi potjerale krv u mišiće nakon bilo kojeg razdoblja u kojem nisu bile aktivne. Ukratko, nakon dužeg sjedenja ili ležanja, mačka će se protegnuti.

Opuštenim mačkama i onima koje spavaju krvni tlak padne. Protezanje obrće taj proces.

Tijekom protezanja svi se mišići aktiviraju, krvni tlak raste, pojačava se dotok krvi u mišiće i mozak. To je zapravo postupak razbuđivanja.

Mišići koji se koriste također izbacuju sve otrove i nečistoće koji su se nakupili tijekom manjka aktivnosti. Ugljični dioksid i mliječna kiselina izbacuju se prilikom protezanja.

Protezanje je također priprema za korištenje mišića. Ako naiđe plijen, mačke će biti spremne skočiti na njega ako su se protegnule.

Mačkama je to posebno važno jer imaju znatno kompleksnije i jače mišiće od ljudi. Zahvaljujući svojim snažnim mišićima istog trena spremne su na nagle i spretne aktivnosti.

Baš kao i ljudi, mačke se protežu kad za to osjete potrebu, a s obzirom na to da su male grabežljivice pa moraju biti uvijek podjednako spremne za lov i za bijeg, to čine često i od malih nogu.

tportal.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor 27.12.2016. u 10:33