Zašto se psi valjaju po travi?

tačno.net
Autor 30.5.2016. u 09:54

Zašto se psi valjaju po travi?

Ah, psi – prekrasni ljubimci koji nas uvijek znaju razveseliti i zabaviti. Čak i kad samo leže u travi i naopačke gledaju u nas.

Psi ponekad vole iskoristiti šetnju po parku kako bi dobro protrljali leđa po travi. Ako se pitate zašto, postoji nekoliko mogućih odgovora.

Valjanje u travi služi im kao tuširanje. Psi se na taj način čiste ako im je nešto na leđima, na primjer smola ili ptičji izmet.

Trava je odlična jer je oštra pa je psi zato koriste za čišćenje ili kao češalj, čak i za raspetljavanje klupka dlake. To, naravno, ne znači da im ne treba uobičajeno češljanje.

Drugi razlog zašto se psi vole valjati po travi je miris. Kad primijeti miris koji može maskirati njegov, pas će se valjati po mjestu gdje ga je nanjušio. To je evolucijska navika koja služi za lov. Valjanje u travi može služiti i skidanju nepoželjnog mirisa s dlake, kao što je neugodan šampon koji mu smeta.

Vjerojatno postoji i društvena uloga valjanja po travi, a takvo ponašanje drugim članovima čopora poručuje da je pronađeno nešto.

Konačno, psi se mogu valjati po travi iz gušta. Dobro i mirisno mjesto za protezanje i izležavanje na suncu uvijek im je zanimljivo.

Vlasnik će najlakše sam znati procijeniti zašto se njegov ljubimac valja po travi, no ako se intenzivno valja, i ne samo po travi, već i u kući, možda ima nekog parazita na leđima.

Opušteni pas koji se polako prevrće s jedne strane na drugu sretan je i zadovoljan.

tačno.net
Autor 30.5.2016. u 09:54

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija