Zbog čega veliki psi imaju manji životni vijek od malih pasa?

Ni. B.
Autor/ica 24.7.2018. u 12:33

Zbog čega veliki psi imaju manji životni vijek od malih pasa?

Pravilo u životinjskom svijetu je, što si veći duže ćeš živjeti. Plavi kit ili kornjača s Galapagosa mogu doživjeti 90 godina, dok manji sisavci, naprimjer šišmiš, žive svega pet do deset godina. Kako to da onda manji psi žive duže od velikih pasa?

Istraživanja su pokazala da su veće životinje sporije, ali i da zato efikasnije koriste energiju i manje troše dijelove tijela, koji su tako manje podložni ozljedama i bolesti. Kada se radi o psima sve ove teorije padaju u vodu.

Ljubitelji pasa moraju se pomiriti s činjenicom da njihovi veliki ljubimac neće živjeti jednako kao susjedov manji pas. Manje pasmine mogu živjeti između 12 i 14 godina, a veće svega 8 do 10. Velike pasmine pasa, kao doge, žive 5 do 8 godina.

Kada je riječ o rastu, veliki psi mogu narasti ekstremno brzo. Primjerice dogi treba svega 12 mjeseci da dosegne punu veličinu. Istraživanja su pokazala kako ovaj ubrzani rast kod velikih psa utječe na smanjenje njihovog životnog vijeka. S brzim rastom dolazi do povećane aktivnosti slobodnih radikala, zbog čega su veliki psi skloniji bolestima od malih pasa.

Jedna je studija pokazala da veći psi stare brže od malih vrsta. To što veliki psi brže rastu i razvijaju se nije jedini razlog da kraće žive. Osim ubrzanog rasta, oni pate i od više zdravstvenih problema nego mali psi. To uključuje gastrointestinalne bolesti te bolesti mišića i kostiju. Veliki psi češće obolijevaju od tumora.

Neki znanstvenici za ovakvo stanje krive selektivni uzgoj koji stvara velike vrste pasa i potiče njihov ubrzani rast, a nuspojave ovakvog uzgoja su kraći životni vijek i bolesti. Ova teorija nije u potpunosti ispravna, jer i male pasmine pasa nastaju selektivnim uzgojem koji na njih nije ostavio nikakve posljedice. Osim toga, uzgojem kroz godine određene vrste jednostavno evoluiraju i nije uvijek čovjek taj koji je zaslužan za njihov izgled i genetske promjene.

Ako ste vlasnik velikog psa, postoji nekoliko stvari o kojima morate voditi računa. Jedna od njih je težina psa. Veliki psi zbog ubrzanog rasta često imaju problema sa zglobovima. Psi koji pate od pretilosti imaju veću šansu da razviju ovakve probleme jer veća tjelesna masa znači i dodatno opterećenje za zglobove. Kako vaš pas stari važno je redovito posjećivati veterinara, jer će takve kontrole na vrijeme otkriti eventualnu bolest i spriječiti njen razvoj. Osim na težinu, pažnju obratite i na pseće zube, jer se bolest zuba često razvije u puno ozbiljniji zdravstveni problem.

Veliki psi možda žive kraće, ali pravilnom njegom i redovitim pregledima spriječit ćete razvoj bolesti i produžiti život svome psu.

index.hr

Ni. B.
Autor/ica 24.7.2018. u 12:33