Zbog globalnog zagrijavanja ribe sele u hladnija mora

tačno.net
Autor 17.10.2014. u 10:27

Zbog globalnog zagrijavanja ribe sele u hladnija mora

Veliki broj ribljih vrsta nestati će iz tropskih mora do 2050. godine, dok će veliki broj riblje populacije prenapučiti hladnija arktička i antarktička mora. Barem se tako navodi u studiji koju je nedavno objavilo Sveučilište British Columbia, a kojim se htjelo istražiti povezanost globalnih klimatskih promjena i zagrijavanja oceana te njihov utjecaj na riblji fond.Ukoliko temperatura oceana poraste za samo tri stupnja Celzija do 2100. godine, ribe će migrirati iz svojih trenutnih staništa prema polovima pri brzini od 26 km po desetljeću, procjenjuju znanstvenici.

Ukoliko se zagrijavanje ograniči na jedan stupanj Celzij, migracija će biti ograničena na 15 kilometara po desetljeću. Miranda Jones, autorica izvješća, navodi: “Migracija riba prema hladnijim vodama otvoriti će nove mogućnosti za ribolov na Arktiku. Međutim, nova situacija mogla bi poremetiti populacije morskih vrsta koje već nastanjuju polarne vode te smanjiti raspoloživost resursa.

S druge strane, William Cheung, koautor studije, navodi kako su tropska mora globalni gubitnici budući da se u ovom području očekuje drastično smanjenje ribljeg fonda što će imati ogromni utjecaj na ekosustav, ali i lokalno gospodarstvo.

croenergo.eu

 

tačno.net
Autor 17.10.2014. u 10:27