Zbog klimatskih promjena u Europi zabilježeno sve više veprova

tačno.net
Autor/ica 19.8.2015. u 09:11

Zbog klimatskih promjena u Europi zabilježeno sve više veprova

Broj divljih svinja u Europi u stalnom je porastu od osamdesetih godina, a uzrok može biti porast temperature uslijed klimatskih promjena. Barem tako smatraju znanstvenici sa Sveučilišta veterinarske medicine u Beču koji su analizirali podatke o prisutnosti tih životinja u prošlom stoljeću te dobivene brojke usporedili sa prosječnim temperaturama i količinom oborina.

Širenje divljih svinja stvara probleme za poljoprivredu, ali i za sigurnost ljudi. Prema rezultatima nove studije, ovaj fenomen postati će sve ozbiljniji. Sebastian Vetter, autor studije, napominje: “Nakon blagih zima zabilježen je velik porast broja divljih svinja. Budući da su blage zime sve češće, populacije ovih životinja eksponencijalno rastu“.

Naime, što su temperature niže, više se energije troši na održavanje tjelesne topline, a manje na rasplod i uzgoj podmlatka. No, zbog nižih temperatura sve više mladih veprova preživljava zimu. Znanstvenici još jedan element smatraju kako ključnim za povećanje populacije veprova, a to je dostupnost hrane. Svinje se uglavnom hrane žirevima i plodovima bukve koji zbog rasta temperatura iz godine u godinu proizvode sve više plodova.

tačno.net
Autor/ica 19.8.2015. u 09:11