Zelena morska kornjača guta plastične vrećice jer je podsjećaju na morsku travu

HINA
Autor 28.8.2019. u 10:40

Zelena morska kornjača guta plastične vrećice jer je podsjećaju na morsku travu

Foto: Arhiv

VELIKA je vjerojatnost da će golema želva (zelena morska kornjača) progutati plastiku koja oblikom i veličinom nalikuje hrani iz njezine prirodne prehrane, ustanovili su britanski znanstvenici.

U zabunu ih najčešće dovodi plastika u prirodnim bojama poput zelene i crne, odnosno vreća za smeće, jer ih podsjeća na morsku travu kojom se obično hrane.

Do tog je zaključka došla grupa znanstvenika sa Sveučilišta u Exeteru i Udruga za zaštitu golemih želvi nakon pregleda utrobe 19 kornjača koje je more izbacilo na ciparske plaže.

Ustanovili su da su sve kornjače progutale plastične predmete, a u probavnom traktu jedne od njih pronađena su čak 183 komada plastike.

Želve su vizualni grabežljivci

“Ranija istraživanja pokazala su da sedmopruge usminjače jedu plastiku koja nalikuje meduzama. Željeli smo saznati događa li se slična stvar i golemim želvama”, rekla je dr. Emily Duncan sa Sveučilišta u Exeteru.

Kazala je da su “morske kornjače prije svega vizualni grabežljivci, što znači da biraju plijen po obliku i veličini. I u ovom smo istraživanju otkrili jasne dokaze po kojima zelene kornjače vole plastiku određene boje i oblika. Riječ je uglavnom o velikim crnim vrećama za smeće i dijelovima predmeta poput ribarskog užeta ili velikih plastičnih vreća za kupnju kakve dobijete u trgovačkim lancima”.

HINA
Autor 28.8.2019. u 10:40