Žrtve požara u Dalmaciji kojima nitko nije mogao pomoći: Živi su izgorjeli na lancu i u kavezima

tačno.net
Autor 19.7.2017. u 14:55

Žrtve požara u Dalmaciji kojima nitko nije mogao pomoći: Živi su izgorjeli na lancu i u kavezima

U KATASTROFI koja je pogodila okolicu Splita najvažnije je bilo spasiti ljudske živote, a u košmaru koji je nastao zbog stare opreme hrvatskih vatrogasaca i kasne reakcije vladajućih na razmjere požara, mnogi se nisu sjetili onih koji se ne mogu boriti sami za sebe – životinja koje su ostale na opožarenim područjima. Naime, u opožarenim selima i na poljima ljudi su držali lovačke pse i pse na lancu te u kavezima, koji su nakon požara ostali prepušteni sami sebi.

Stroga se grupa Splićana organizirala kako bi im pomogla.

“Policija i vatrogasci nam ne dopuštaju na vatrom zahvaćena područja, ono što za sada možemo je obići zgarišta i osloboditi ovakve zaboravljene slučajeve, napraviti što se napraviti da”, napisala je Blaženka i pozvala sve koji žele da im se priključe u obilasku područja Solina, Žrnovnice i Strožanca, ali i one koji mogu uskočiti s privremenim smještajem ako pronađu žive pse.

“Akciji koju smo jučer pokrenuli odazvao se doista veliki broj volontera, požar je nažalost nepogoda koja za sobom ne ostavlja puno života, mnogobrojne dojave upućuju na to da su životinje u lovačkim boksevima i zavezane na lancima žive gorjele, njima pomoći ne možemo… Ono što možemo je skrenuti pozornost upravo na tu problematiku neadekvatnog držanja životinja koje se pritom izlaže strahovitom bolu i patnji. Držanje bilo kojeg bića na lancu u 21. stoljeću je nedopustivo i za svaku osudu te podliježe zakonskim sankcijama i apeliramo da se takvi slučajevi prijavljuju policiji i veterinarskoj inspekciji”, rekla je za Index jedna od organizatorica akcije, Blaženka Benkus.

Dodala je da su u jučerašnjoj akciji naišli na brojne vezane i zatvorene pse te se danas ponovno vraćaju na to područje kako bi pomogli nesretnim životinjama, ali ih i privremeno ili trajno oduzeli vlasnicima.

index.hr

tačno.net
Autor 19.7.2017. u 14:55