Američki republikanci u postupku impičmenta: Partija bez časti

Ralf Neukirch
Autor 3.2.2020. u 09:41

Američki republikanci u postupku impičmenta: Partija bez časti

Foto: Samuel Corum/ AFP

Impičment proces protiv Donalda Trumpa je praktično na kraju. Republikanska partija također.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Najmanje četiri senatora morala su glasati sa demokratima, na kraju su bila dvojica. Nije se uopšte radilo o pitanju da li predsjedniku treba oduzeti mandat. Radilo se o tome da li se u postupku impičmenta moraju održavati minimalni zahtjevi pravne države. Republički senatori su smatrali da to ne mora biti.

Kao i postupak izuzetno je i obrazloženje. U osnovi svodi se na izjavu: “Mi ćemo predsjednika u svakom slučaju osloboditi. Ne isplati se dakle saslušavati dalje svjedoke”. Tačno je u najmanju ruku to da bi dalji svjedoci kao bivši savjetnik za bezbjednost John Bolton samo mogli potvrditi to što je za demokrate i mnoge republikance u svakom slučaju jasno: Optužba protiv Donalda Trumpa stoji.

Ovom odlukom Senat je predsjedniku SAD-a ostavio slobodan put da radi kako hoće. Staromodne vrline kao pristojnost, korektnost ili samo poštovanje zakona ne igraju više nikakvu ulogu. Svojom odlukom republikanci su se konačno podredili predsjedniku.

Kad se u toku skandala Watergate pokazalo da je predsjednik Richard Nixon dopustio da se glavno sjedište demokrata ozvuči članovi njegove vlastite partije prisilili su ga na odstupanje. Moramo se bojati da bi ga danas republikanci vjerovatno branili.

To su u najvećem dijelu isti senatori koji su Trumpovog prethodnika ismijavali kao „kralja Obamu“ jer je izvršna prava predsjednika suviše proširio. Pritom Trump ide puno dalje od Obame. Prema njegovom razumijevanju mandata predsjednik ne može biti ni za šta optužen, čak ni za kršenje zakona. Njegova partija se složila sa ovim njegovim shvatanjem.

Postoji čitav niz republikanskih senatora koji Trumpovo ponašanje smatraju pogrešnim. Da jedan predsjednik zadržava podršku jednoj prijateljskoj naciji da bi time pokrenuo istragu protiv svoga unutrašnjepolitičkog protivnika je „neprimjereno“, rekao je republikanski senator Lamar Alexander iz Tenesija. Njegov kolega Ben Sasse iz Nebraske izjavio je da Lamar govori za „mnoge od nas“. Međutim kritičari ne povlače konzekvence – iz straha od posljedica.

Puno veći od kritike Trumpa je naime strah od vlastite baze. Tamo je podrška Trumpu masivna i neograničena. Ko mu se suprotstavi mora računati ne samo da će ga on vrijeđati i poniziti na Twitteru. Njemu prijeti politička eliminacija.

Zato mnogi ćute, iako smatraju Trumpovo ponašanje pogrešnim. Takva je politika, moglo bi se reći. Ali u slučaju Trumpa radi se o nešto više. Ako ne važe konstitutivna načela tada na kocki stoji nešto više nego politička sudbina jednoga senatora ili predsjednika.

Republikanci su zahvalni Trumpu za neke stvari. Sudije, koje je on postavio, određivaće decenijama jurisdikciju zemlje u njegovom smislu. Međutim to je skupo plaćen uspjeh. Partija je izgubila svoju dušu i svoj centar. Tradicionalni konzervatizam nema više mjesta u njoj. Nakon impičment postupka partija je moralno upropaštena.

Dolazi li do podjele partije?

Sam Trump može još slobodnije nastupati. On je dokazao da za njega nema granica, niti političkih niti pravnih. I on je vlastitoj partiji pokazao šta je ona sa njegovog stanovišta: samo alat u rukama predsjednika.

Otvoreno je pitanje kako će ponašanje senatora dugoročno djelovati na partiju. Nakon impičment postupka partija ima samo izbor: pobijediti sa Trumpom ili potonuti, komentarisao je liberalni magazin “The Atlantic”. Konzervativni kritičari Trumpa predskazuju podjelu republikanaca i nastanak treće partije.

Mnogo zavisi od toga kako će se završiti izbori u novembru. Ukoliko Trump izgubi mogla bi njegova partija završiti u haosu. Dobije li “najkorumpiraniji predsjednik modernog doba”, kako ga je nedavno nazvao „New York Times“, politička kultura zemlje će još više propasti. Na ovim izborima radi se o nešto više nego o sudbini jedne partije.

spiegel.de

Ralf Neukirch
Autor 3.2.2020. u 09:41