Biden opet vodi izbornu kampanju: „Vrijeme je da nam vratimo našu demokratiju“

Martin Wolf/dpa/AFP
Autor 16.12.2020. u 13:03

Biden opet vodi izbornu kampanju: „Vrijeme je da nam vratimo našu demokratiju“

Foto: MIKE SEGAR / REUTERS

Donald Trump je pobijeđen ali izborna borba ide dalje: U Džordžiji se Joe Biden bori za glasove za drugi krug izbora za senat. Od rezultata zavisi koliko moćan će on biti kao predsjednik.

Piše: Martin Wolf/dpa/AFP – 15.12.2020.
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Šest tjedana nakon predsjedničkih izbora pobjednik Joe Biden opet vodi izbornu kampanju: 78-godišnjak je u utorak u saveznoj državi Džordžiji pozivao na izbor dva kandidata za senat iz njegove demokratske partije. Birači moraju glasati, kao da im život zavisi od toga, „jer to je tako“, rekao je Biden. On je pozivao birače južne države prilikom svoga nastupa u glavnom gradu Atlanti da glasaju u drugom krugu izbora 5. januara za demokrate Jona Ossoffa i Raphaela Warnocka.

„Pošaljite mi ova dva čovjeka i mi ćemo kontrolisati senat i promijeniti život ljudi u Džordžiji“, rekao je Biden u tradicionalno republikanski orijentisanoj državi. „Vrijeme je da ustanemo i da nam vratimo našu demokratiju.“

Ankete predviđaju tijesnu utrku

Oba izbora za senat u drugom krugu su od centralnog značaja jer će oni odlučiti o budućoj većini u senatu SAD. Prema sadašnjem stanju republikanci odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa u ovom domu kongresa sa 100 senatora imaju 50 sjedišta sigurno a Bidenovi demokrati 48. Republikanci dakle moraju pobijediti u samo jednom dvoboju u Džordžiji da bi i ubuduće imali većinu u senatu. Time bi mogli Bidenu znatno otežati predsjedništvo.

Nasuprot tomu demokrati moraju oba izbora odlučiti za sebe da bi došli na isti broj senatora kao i konzervativci. U tom slučaju bili bi u prednosti: Kod pat situacije buduća potpredsjednica Kamala Harris, koja po svome položaju predsjedava senatom, ima odlučujući glas.

Kod drugog kruga izbora Ossoff i Warnock nastupaju protiv republikanskih senatora Davida Perdue i Kelly Loeffler. Ankete predviđaju tijesnu utrku. Već u ponedjeljak počinje takozvani Early Voting, dakle glasanje prije stvarnog datuma izbora.

Biden je u Džordžiji na predsjedničkim izborima 3. novembra tijesno pobijedio Trumpa. On je time bio prvi uspješan demokratski predsjednički kandidat u ovoj saveznoj državi nakon tri decenije – od vremena Billa Clintona 1992. godine.

spiegel.de

Martin Wolf/dpa/AFP
Autor 16.12.2020. u 13:03