Bjegstvo iz Dubaija: Princeza povlači spasonosno uže

Gudrun Harrer
Autor 8.7.2019. u 13:24

Bjegstvo iz Dubaija: Princeza povlači spasonosno uže

Muhamed bin Rašid al Maktum i njegova supruga Haja bint al Husein u februaru 2018. u Dubaiju. Foto: Reuters / Christopher Pike

Emiru je pobjegla supruga, jordanska princeza Haja. Muhamed bin Rašid već je bio dospio na naslovne stranice nakon bijega jedne kćerke.

Piše: Gudrun Harrer
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Ako njegovi nedavno objavljeni stihovi na njegovoj web stranici odgovaraju stvarnosti onda je šeik Muhamed bin Rašid al Maktum otpisao svoju šestu ženu: Haja bint al Husein, supruga vladaoca Dubaija, pobjegla je u Njemačku, govori se već tjednima. Osim svoje dvoje djece navodno je uzela i mnogo novca. Iz Londona, gdje ona prema navodima Timesa posjeduje u Kensington Palace Gardenu kuću vrijednu 100 miliona dolara, ona sada priprema svoj razvod. Međutim mjesto njenog boravka nije zvanično potvrđeno, ona se vodi kao nestala.

„Svejedno mi je jesi li živa ili mrtva“, pisao je nedavno napušteni suprug o „izdajnici“. Prije toga je još tugovao za „najdražom“. Međutim iako je pusti da ode: Prema informacijama britanskih medija emir, koji sredinom jula puni 70 godina, želi starateljstvo za djecu, kćerku al Jalilu, 11 i sina Zajeda, 7. Jedan sudski termin bio je navodno već u maju, slijedeći je 30.jula.

 „Uznemiravajuće činjenice“

BBC bi htio znati da li je bjegstvo princeze Haje povezano sa sudbinom jedne druge kćerke šeika Muhameda bin Rašida: Haja je saznala za „uznemiravajuće činjenice“ u slučaju Latife bint Muhamed.

O bjegstvu mlade žene u februaru 2018. i prisilnom povratku organizovanom od oca – on je poslao specijalnu jedinicu koja ju je otela sa jednog broda – postoji čak i dokumentarni film, Escape from Dubai. Latifa se obratila javnosti jednim videom u kome je teško optužila oca i označila ga kao personificirano zlo. Prema videu on je nekoliko godina prije toga već silom vratio iz Velike Britanije u Dubai njenu sestru Šemsu koju također drži zatvorenom.

Haja, koja je kćerka 1999. preminulog jordanskog kralja Huseina i time polusestra sadašnjeg kralja Abdulaha, igrala je u aferi Latifa čudnovatu ulogu. Ona je u decembru 2018. pozvala u Dubai staru poznanicu, bivšu irsku predsjednicu Mary Robinson, koja je nakon toga potvrdila da je Latifa “clearly troubled”, ali je dobro zbrinuta. Nakon medijske kritike Robinsonova je kratko nakon toga otkazala dalje putovanje u Dubai zbog slučaja na deset godina osuđenog opozicionog aktiviste Ahmeda Mansura.

Sada je princeza Haja, 45, očigledno sama povukla spasonosno uže. Ona se udala za 25 godina starijeg emira od Dubaija, koji je i potpredsjednik, premijer i ministar odbrane Ujedinjenih arapskih emirata, 2004. godine u Amanu. Oboje povezuje ljubav prema konjima: Haja je bila aktivna jahačica na turnirima i učestvovala je na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine. Konjske utrke u Askotu bile su ranije za ovaj par obavezan zajednički termin.

U poligamskom braku

Jordanska princeza bliska je sa britanskom kraljevskom obitelji i osjeća se u Velikoj Britaniji kao kod kuće: Ona je tamo provela vrijeme školovanja i studiranja. Međutim da li će britanski sudovi biti nadležni ostaje da se vidi. Brak, koji je Muhamed bin Rašid sklopio sa njom je još usto poligamni, dakle prema zapadnim kriterijima nevažeći. Prema tome starateljstvo nad djecom bi jasno pripadalo njoj.

Međutim princeza Haja nije, kao što to pišu neki mediji, šesta emirova žena u smislu da su se svi ovi brakovi održali. Islam dozvoljava do četiri braka. Sasvim jasno je samo da se Muhamed bin Rašid nije razveo od svoje prve žene, Hind bint Maktum bin Juma al Maktum.

Rođena 1962. ona je i sa majčine i sa očeve strane rođakinja svoga muža (prvog odnosno drugog stupnja). Udala se za njega 1979. sa 17 godina. Dok je patrilinearni brak sa rođakinjom (Muškarac ženi kćerku svoga strica) u arapskom području široko rasprostarnjen ovo je već jedna posebna konstrukcija.

Ova prva emirova žena je majka dvanaestero od njegovih 30 djece. Njihov drugi najstariji sin, Hamdan bin Muhamed, je krunski princ od Dubaija. Najstariji, Rašid, umro je prije nekoliko godina od infarkta srca. Hind nikada nije viđena u javnosti, nema nikakvih fotografija, ali njen status kao prve supruge emira je nedodiriv. Od Haje se zato često čulo da je ona mlađa supruga.

derstandard.at

Gudrun Harrer
Autor 8.7.2019. u 13:24

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija