BRIIIIIIIIIIIICS

Christoph P. Mohr
Autor/ica 25.8.2023. u 11:41

Izdvajamo

  • U Njemačkoj i Evropi trebale bi se indijske ambicije shvatiti, respektovati i podržavati. Jer: da bismo multilateralizam zasnovan na pravilima održavali potrebna nam je Indija kao strategijski partner. Znakovi za to su trenutno dobri.

Povezani članci

BRIIIIIIIIIIIICS

Foto: DPA – Idu vlastitim putem: Modijeve ambicije za Indiju daleko nadilaze BRICS.

Indija provodi vlastiti zaokret: manje Rusije, protiv Kine i više Zapada. Za Delhi je samit BRICS jedan od mnogih.

Piše: Christoph P. Mohr – ipg-journal.de  18.08.2023.

Preveo: Ešref Zaimbegović

Već pred predstojeći samit BRICS u južnoafričkom Sandtonu od 22. do 24. avgusta najavio je indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar, da Indija ne podržava planove za „BRICS valutu“ – u centru pažnje za Indiju puno više stoji jačanje vlastite valute. I prema proširenju BRICS Nju Delhi stoji kritički – iako se u ovoj tački signalizira spremnost za kompromis. Odbijajuća, odnosno suzdržana pozicija prema dvije najvažnije tačke predstojećeg samita jasno ukazuju da put Narendra Modija pokazuje doduše lijepe slike ali će dati samo mali doprinos vanjskopolitičkoj agendi Indije. Za najmnogoljudniju zemlju na svijetu samit je sporedna pozornica jer Indija ima veće ambicije koje samit BRICS čine jednim među mnogima.

Za Indiju je sa konceptom nesvrstanosti početkom 1960-ih godina započela politika neučestvovanja u sukobima bipolarnog svijeta. Zemlja je tako trebala na internacionalnom nivou sačuvati određenu mjeru neovisnosti. Ova pozicija je do danas prisutna u indijskoj vanjskoj politici iako sve više ustupa mjesto geostrateškim i geoekonomskim razmišljanjima koja nose određeno okretanje ka zapadu, mogući regionalni konflikt sa Kinom i u osnovi rastuće globalno značenje Indije. Za Indiju je BRICS u ovom kontekstu samo sredstvo da se s vremena na vrijeme artikulišu alternativne forme Global Governance ili razvojni modeli. Zahtjev za mjesto u Savjetu bezbjednosti koji podržavaju Brazil, Južna Afrika i Rusija je primjer za to. Učešće Indije na ovim nezapadnjačkim multilateralnim forumima mora se zato konsekventno gledati kao odgovor na nedovoljnu prezentaciju u institucijama Bretton-Wooda i sistemu UN a ni u kom slučaju kao političku osnovu.

Polagano odvajanje Indije od Rusije je neizbježno.

Nju Delhi može još uvijek imati održive odnose sa Moskvom – od Ruske invazije zemlja je postala najveći isporučilac nafte Indiji – ali polagano odvajanje Indije od Rusije je neizbježno. Rusije će time u spektru partnera Indije sve više gubiti na značaju. Ono počiva na mnogim saznanjima ali ovdje prije svega na onome da bi Rusija sve više mogla padati u direktni odnos zavisnosti prema Kini i da se indijske ambicije ne mogu predstaviti u kontekstu indijsko – ruskog partnerstva. Granični sukob između Kine i Indije iz 2020. godine doveo je do toga da Indija Kinu posmatra kao egzistencijalni izazov za nacionalnu sigurnost. Za Indiju to predstavlja vlastiti „zaokret“ i predstavlja srž indijske sigurnosne politike.

Istovremeno hlađenje rusko-indijskih odnosa i sukob sa Kinom omogućavaju – pa čak i uslovljavaju – oprezno okretanje prema Zapadu. Ovaj zaokret, prije svega prema SAD – postaje sve jasniji – to nije impresivno potvrdio samo veoma veliki crveni tepih u Vašingtonu. Strateško približavanje Indije i SAD dostiglo je najvišu tačku. Indija i SAD imaju sa Kinom jasnog i zajedničkog protivnika i nalaze se sve više u geopolitičkoj Nešovoj ravnoteži: Obje zemlje znaju da im ona druga može pomoći da svako natjecanje protiv Pekinga dobiju. Za SAD je Indija centralna snaga koja ne samo što dijeli dugačku, spornu kopnenu granicu sa Kinom, nego ima potencijal kao i – u određenoj mjeri – i snagu da Kinu regionalno izazove. Opet za Indiju su SAD izvor visokih tehnologija – između ostalog i u vojnom području – rade investicije koje zemlja hitno treba a također su ekstrateritorijalni akter balansa u Indopacifiku. To se događa u okviru Quad bezbjednosnog dijaloga u kome Indija učestvuje.

Indija i SAD imaju sa Kinom jasnog i zajedničkog protivnika.

I EU je važan partner Indije: Partnerstva u oblastima proizvodnje zelene energije, digitalne javne infrastrukture, za otpor sposobnih lanaca stvaranja nove vrijednosti, umjetne inteligencije ili na projektima istraživanja i razvoja u području kompjuterskih sistema visokih performansi ili kvantne informatike govore upečatljiv jezik. Nastojanja Indije da koristi svoju rasteće unutrašnje gospodarstvo i srednji sloj da bi osigurala uspon kao globalna gospodarska sila i postala globalni proizvodni centar ne može funkcionisati bez inostranih investicija, pristupa tržištima i bolje integracije. Mogući dogovor o slobodnoj trgovini između Indije i EU mogao bi uspostaviti važne mostove. Stabilizirajuća vojna kooperacija između Indije i Francuske kao i spremnost Njemačke da Indiji isporuči podmornice su osim toga od centralnog značaja za Nju Delhi. One markiraju značajno proširenje dosadašnjih bilateralnih odnosa.

Najočiglednije su indijske ambicije u pripremama sljedećeg samita G20. Premijer Narendra Modi i indijska vlada pozicioniraju se kao govornik Globalnog juga i postavljaju indijske ambicije upečatljivo u centar predstojećeg samita. Modi je to opisao u svome govoru povodom dana neovisnosti 15. avgusta sljedećim riječima: „U tako je ova Indija nezadrživa, ova Indija je neumorna, ova Indija nije zadihana i ova Indija se ne predaje.“ Uvijek se ističe da Indija trguje sa skoro svim zemljama i održava dobre odnose sa skoro svim zemljama.

Svijet danas, to je zvanični moto indijskog samita G20, je onaj koji je kroz kompleksnu mrežu veza u oblastima trgovine, tehnologije, migracije kao i preko interneta zbližio ljude kao nikada ranije. Međutim, pritom bi to trebao biti i svijet koji je u nastojanju za pravednim i izbalansiranim rastom za sve ljude na svijetu. Indija je podigla „glas Globalnog juga“ da bi ove teme došle u prvi plan. Najnovija iskustva iz pandemije ali i sa energijom ili sigurnosti prehrane jasno su ukazala na krhkost globalnih sistema. Indija je pritom jasno opisala svoju vlastitu ulogu: vodeća uloga u svijetu – premijerova nezadrživa Indija.

Premijer Narendra Modi i indijska vlada pozicioniraju se kao govornik Globalnog juga.

Najmnogoljudnija zemlja na svijetu zahtijeva sve više svoje mjesto u novom globalnom poretku. Indija se ne razumije samo kao glas juga sa globalnom vidljivošću u Africi, Pacifiku ili Karibiku i kao nadolazeća gospodarska velesila („Ekonomija od deset biliona dolara“) nego i kao centralni akter u multipolarnom svijetu i jasnim zahtjevom da bude odgovarajuće reprezentovana u svim globalnim institucijama – od Savjeta bezbjednosti UN do nezapadnjačkih saveza kao BRICS. Ona ne agira nesvrstano nego multivektoralno, bazirano na jasnim ciljevima: održavanje poretka baziranog na pravilima od koga se dugo profitiralo i još uvijek profitira odgovarajuća zastupljenost u njegovim institucijama izbjegavanje sukoba između velikih sila kao i državni imperativ rasta i provođenje nacionalnih interesa.

Indija se nalazi u sve jačoj strategijskoj povezanosti sa Zapadom i u konfliktu sa Kinom. Pritom se Indija, slično kao i Njemačka nalazi u ekonomskoj ovisnosti od Kine i vidi sebe pred sličnim izazovima. U The Indian Way indijski ministar vanjskih poslova opisuje svoju zemlju sve više kao Influencer – a ne više kao influenced. Ovaj uticaj će Indija koristiti u svim međunarodnim forumima. Iako pojedinačni okviri ponekad za to nisu dovoljni. To međutim ne znači da je BRICS kao forum svoje odslužio. Indija će i dalje koristiti ovaj okvir da bi vlastite teme i vlastitu agendu inicirala i promovisala u nezapadnjačkim okvirima. Međutim za Indiju je BRISC samo još jedna pozornica među mnogima: indijsko dvostruko predsjedništvo (pored BRICS Indija 2023. predsjedava Shanghai Cooperation Organization) se koristi za aktivnu politiku indijskih interesa i tako je samit BRICS samo još jedan samit među mnogima.

U Njemačkoj i Evropi trebale bi se indijske ambicije shvatiti, respektovati i podržavati. Jer: da bismo multilateralizam zasnovan na pravilima održavali potrebna nam je Indija kao strategijski partner. Znakovi za to su trenutno dobri.

ipg-journal.de

Christoph P. Mohr
Autor/ica 25.8.2023. u 11:41