Centralni komitet KP zasjeda: Pekinška tajnovitost

Friederike Böge
Autor 29.10.2019. u 10:07

Centralni komitet KP zasjeda: Pekinška tajnovitost

Foto: AP

Piše: Friederike Böge, Peking
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

U osobine kineske operativne politike spada i to da čak i datumi kad će se sastati vođstvo čuvaju kao državna tajna. Tako je bilo i sa takozvanim četvrtim plenumom, četvrtom sjednicom 19. Centralnog komiteta komunističke partije koja je počela u ponedjeljak u Pekingu i treba da traje do četvrtka. Tek krajem proteklog tjedna podaci su kao vijesti visoke važnosti objavljeni od strane zvanične novinske agencije Xinhua. Prije toga su posmatrači Kine tjednima odgonetali kada će se održati najvažnija politička sjednica godine.

Tajnovitost prije važnih političkih sastanaka u Kini je kao i uvijek dala hranu špekulacijama i glasinama. Neki posmatrači Kine su pretpostavljali da je plenum zbog sukoba u samoj partiji oko pravaca razvoja odložen. Ova teorija zasniva se na činjenici da je od prošlog plenuma prošlo više od 20 mjeseci. Od kraja ere Maoa još nikada nija bila tako duga pauza za Centralni komitet. Drugi posmatrači međutim potkrepljuju to time da je drugi plenum prošle godine održan ranije da bi se zaključilo ukidanje trajanja mandata za mjesto predsjednika. Ovaj zaključak osigurao je Xi Jinpingu enormnu moć i omogućava mu u najmanju ruku teoretski doživotnu vladavinu.

To može značiti sve i čak ništa

I sa susretom više od 370 delegata u ponedjeljak ujutro neće se završiti odgonetanje. Može se poći od toga da će čak i nakon četverodnevnog susreta biti samo malo poznato o tome šta su kadrovi iza zatvorenih vrata razgovarali. Završna izjava koja će biti objavljena u četvrtak mogla bi sadržati samo neprecizne naznake o tome.

Zvanično na sastanku se radi o pitanju „kako se socijalistički sistem kineskog modela može poboljšati i o nacrtu modernizacije kapaciteta upravljanja zemljom“. To meže značiti sve ali i ništa. U Pekingu se u ponedjeljak prije svega špekulisalo o tome da li bi se na sastanku mogle zaključiti gospodarske reforme.

 „Wall Street Journal“ je izvjestio da bi delegati mogli raspravljati o novoj industrijskoj politici koja bi trebala zamijeniti dokument „Made in China 2025“. „China 2025“ je u međunarodnim krugovima izazvala nemir jer je Kina u njemu postavila cilj da u centralnim poljima tehnologije postane vodeća na tržištu – i u takvim gdje su do sada njemačka preduzeća bila naprijed.

Posebnu pažnju izazvalo je to da je kineska vlada u tom papiru dala planske cifre za udjele na tržištu koje treba da ostvare kineska preduzeća. Prema „Wall Street Journal“ ovo  će sada biti odbačeno. Novine pišu da novi strategijski dokument treba da inostranim preduzećima osigura bolji pristup kineskom tržištu. To bi bio ustupak SAD u trgovinskom sporu.

Drugi posmatrači očekuju da će plenum prije svega donijeti zaključke koji dalje jačaju kontrolu partije nad državnim aparatom i centralizaciju moći u rukama Xi Jinpinga i njegovih privrženika. Pritom se radi i o tome da zaključci koji se donesu u Pekingu budu u provincijama i sprovedeni što u jednoj ogromnoj zemlji kao što je Kina, u kojoj provincijski knezovi tradicionalno imaju vlastite klike, nije sasvim trivijalno.

faz.net

Friederike Böge
Autor 29.10.2019. u 10:07

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija