Covid -19 u SAD: Trumpova Corona katastrofa

Roland Nelles
Autor 14.3.2020. u 10:12

Covid -19 u SAD: Trumpova Corona katastrofa

Foto: Evan Vucci/AP

Dosada je Donald Trump uprkos svim skandalima izgledao nedodirljiv. Međutim u Corona krizi postaje vidljiva nesposobnost rukovođenja predsjednika SAD – njegovi protivnici osjećaju svoju šansu.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Šta sve ovaj čovjek nije već prebrodio: Rusku aferu, impičment, otkriće navodnih preljuba i plaćanje novca za ćutanje. To sve mu nije naškodilo. Upravo se još pretpostavljalo da je Donald Trump na sigurnom putu za ponovni izbor. Međutim tada je došla Corona. Da li bi Donald Trump mogao biti politički uništen baš od jednog virusa? Jednostavan odgovor glasi: da.

Prvi puta predsjednik SAD ima posla sa krizom u kojoj mu ne pomaže njego uobičajeno političko taktiziranje. Nju ne može eliminisati govorom ili twitovanjem. I poricanje ovoga puta ne funkcioniše. Virus je realan i dan za danom postaje sve veći problem za SAD a time i za njega.

U međuvremenu je inficirano više od 1300 Amerikanaca, među njima i glumac Tom Hanks i njegova supruga. Njujork je već u Njurošelu blokirao dijelove predgrađa. Berza je poludila.

Poslednji predsjednik koji je masivno zakazao u slučaju krize bio je George W.Bush kada je uragan „Katarina“ 2005. opustošio obalu Meksičkog zaliva i kada je umrlo 1800 ljudi. Ovoga puta kriza pogađa cijelu zemlju. I više nego ikada u Bijeloj kući bi bilo potrebno trezveno, ozbiljno vođstvo.

Govor naciji postao je katastrofa

Umjesto toga američki građani doživljavaju preopterećenog predsjednika koji već tjednima vozi bizaran cik cak kurs. „Virus će kao čudom nestati“, najavio je Trump na početku. I svi, koji se žele testirati, mogli bi to učiniti – što dokazano nije bilo tačno.

Govorom naciji iz ovalnog ureda pokušao je Trump u srijedu da demonstrira jačinu vođe. Pokušaj je bio katastrofa. Hektički dišući i vidljivo nervozan on je krivicu za krizu prebacio na druge. Radi se o „inostranom virusu“, naglasio je Trump. Onda je najavio 30–dnevnu zabranu ulaska za Evropljane – jedna drastična mjera. Građane Velike Britanije, gdje vlada njegov prijatelj Boris Johnson, eksplicitno je izuzeo. Umjesto da najavi naučno utemeljene mjere predsjednik koristi virus da izrazi svoju političku opsesiju. Trump želi zaustaviti virus sa sredstvom u koje ima povjerenja: politika odvajanja.

Najava je izazvala dodatni haos. Jer kratko nakon toga Bijela kuća je morala povući istovremeno tri Trumpove tvrdnje – on je tvrdio da „velika količina trgovinskih roba“ iz Evrope neće više dolaziti u SAD. Time je još više zbunio tržišta koja su bila u padu.

Mnogim biračima zbrka u Bijeloj kući nije promakla. I Amerikanci ne vole ako u ozbiljnoj krizi imaju osjećaj da je šef države izgubio kontrolu. Usto dolazi: Predsjednik, koji razmišlja o teorijama zavjere, redovito laže i vjeruje da vakcinisanje izaziva autizam, nema predujam povjerenja u globalnoj zdravstvenoj krizi. 3. novembra su izbori u Americi. Ankete signaliziraju da raste nezadovoljstvo sa Trumpom i njegovim kriznim menadžmentom.

Čak i inače Trumpu prijateljski “Wall Street Journal” upozorava: “Corona virus je na putu da postane najmoćniji protivnik predsjednika.” Konzervativni list “National Revue” prosuđuje: „Trump ne uspijeva da dokaže svoju odgovornost vođe.“

Kao problem pokazuje se sada i Trumpova tendencija da političke protivnike označava kao smrtne neprijatelje. Atmosfera između republikanaca i demokrata je zatrovana, zajednički rad preko partijskih granica je otežan. Kada se potpredsjednik Mike Pence htio u saveznoj državi Vašington informisati o situaciji Trump ga je upozorio na nadležnog guvernera, demokratu  Jaya Insleea. On je „zmija“, rekao je Trump.

Virus će i Trumpove planove za predizbornu kampanju okrenuti na glavu. Sa priličnom sigurnošću on će morati odustati od svojih poznatih – ozloglašenih velikih mitinga u gradovima. Čak i manji susreti sa pristašama i donatorima vjerovatno se neće održati. To doduše važi i za njegovog suparnika Joe Bidena. Međutim Trumpova predizborna kampanja 2016. živjela je od masovnih okupljanja. Predizborna kampanja 2020. mogla bi proći bez birača – to bi štetilo prije svega Trumpu.

Predsjednik se osim toga mora pribojavati da će izgubiti svoju najvažniju temu: jačinu američkog gospodarstva. Ukoliko bi stvarno došlo do recesije i više nezaposlenosti ne bi mu preostalo puno toga čim bi se mogao hvaliti pred biračima.

Sada se sveti to što je Trump poslednjih mjeseci navodio stalno nove najviše nivoe Dow Jonesa kao dokaz njegovog navodnog blagoslovljenog djelovanja. Otkada kursevi na berzi padaju nastupa suprotni efekt. Iznenada izgleda taj pad kao direktni dokaz njegove neučinkovitosti u krizi.

Nije čudo da Trumpovi rivali osjećaju šansu da slabosti predsjednika iskoriste za sebe. Joe Biden preporučuje se biračima kao čovjek koji je zajedno sa Brackom Obamom osam godina vodio zemlju – i biračima nudi povratak ozbiljnosti.

spiegel.de   

Roland Nelles
Autor 14.3.2020. u 10:12