EU Corona samit: Merkel i Macron su iznervirani od „štedljive četvorke“

Markus Becker i Peter Müller
Autor 19.7.2020. u 19:34

EU Corona samit: Merkel i Macron su iznervirani od „štedljive četvorke“

Emmanuel Macron i Angela Merkel – Foto: Francois Lenoir/ EPA-EFE/ Shutterstock

Pišu: Markus Becker i Peter Müller, Brüssel    19.07.2020

Prveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Negdje kratko nakon pola noći Angeli Merkel i Emmanuelu Macronu je bilo dosta. Samit je zvanično već dobar sat prešao u nedjelju a njemačka kancelarka i francuski predsjednik sjeli su još jednom sa Markom Rutteom iz Holandije, austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom i šefovima vlada Švedske i Danske. U međuvremenu i finska šefica vlade Sanna Marin podržava takozvanu „štedljivu četvorku“.

Merkel je, tako se čuje, iznervirana jer četvorka postaje sve škrtija. Oni sada hoće da dio dotacija u Corona paketu pomoći, koji se ne mora vraćati, spuste ispod 400 milijardi evra. Merkel i Macron su za to da se 500 od 750 milijardi evra paketa za obnovu isplate kao dotacije. Predsjednik savjeta Charles Michel predložio je u subotu kao kompromis 450 milijardi. Za nedjelju prije podne očekuje se dalji, vjerovatno ponovo na dole korigovani prijedlog.

Kad je Rutte i kod teme pravne države definirao crvenu liniju Merkel i Macronu je bilo dosta

Prije svega nepopustljivo držanje Ruttea iritira Merkel i Macrona. Kad je Holanđanin još i kod teme pravne države definirao crvenu liniju, oni su smatrali da je dosta. Sa crvenim linijama Rutte dosada na samitu nije štedio. Rutte je odvratio: Ako Njemačka i Francuska, bez da su prije nešto pitali, prave prijedlog za više od 500 milijardi evra, ne bi mogli očekivati da će ostatak Evrope jednostavno klimnuti glavom.

Macron je tako ljut da je svojoj posadi aviona dao nalog da se pripreme za odlijetanje, saznali su navodno novinari. Na kraju je odjurio limuzinom u hotel kao i svi ostali. A kad je Merkel u 0.36 sati napustila zgradu savjeta, klimala je glavom i čuli su se dijelovi rečenice: „…mi plaćamo…“.

Nasuprot tomu Rutte je još razgovarao sa novinarima i nije pravio tajnu od rasprave sa Merkel i Macronom. „Oni odoše namrgođeni a onda ćemo sutra nastaviti“, rekao je on. Na pitanje da li kancelarka i francuski predsjednik razumiju njegovu poziciju Rutte je postao sarkastičan: “Oni oboje formalno pretjeruju od razumjevanja za svakoga.”

Sa njemačke strane rečeno je samo: „Savjetovanje je u važnoj fazi“, postoji „velika spremnost da se nađe rješenje“. U nedjelju ujutro citiraju se suzdržanije procjene Merkeleove – moguće je da se samit završi bez dogovora a Macron podsjeća na „žrtve“ da bi se još moglo naći rješenje.

Nalaženje dogovore je sada hitno potrebno. Jer kad su se šefovi država i vlada u noći na nedjelju razišli nisu imali riješenu ni jednu spornu temu – sve je još otvoreno i to nakon 20 sati neprekidnih razgovora. Samit se prebacuje u treći dan. U nedjelju u 12 sati treba da se nastavi velika runda. Do tada predsjednik Savjeta Charles Michel želi predstaviti novi “Negobox”, kako ovdje nazivaju nove dokumente za pregovore, dakle prije svega: nove cifre.

Pritom EU želi ustvari pokazati da ona i u krizi nakon početnih problema može biti i solidarna. Veliki paket pomoći plus višegodišnji budžet iznose ukupno 1,8 biliona evra. Suma je zamišljena i kao signal na rivala u Kini ali također na neprijatelja EU u Bijeloj kući: Pogledajte ovamo, sa Evropom treba još računati.

Međutim zasada Evropa samo računa. Početak drugog dana samita, subotu, otvorio je predsjednik Savjeta Michel sa novim Negoboxom. Ideja Michelsa bila je da privuče „štedljivu četvorku“: Visina fonda obnove ostaje na 750 milijardi ali se odnos dotacija i kredita mijenja. Osim toga trebala bi da postoji neka vrsta kočnice: Ako je samo jedna zemlja mišljenja da dotacije u zemlji prijema nisu propisno upotrebljene za buduće izdatke, isplata se treba obustaviti i kao prvo dati na razmatranje ministrima finansija EU.

Prijedlog nije donio nikakav prodor ali u najmanju ruku nešto kretanja u pregovorima. Jedan holandski diplomat govori o „koraku u pravom pravcu“.

Pritom je uvijek Angela Merkel. Ona je sa odstojanjem najiskusniji šef vlade u rundi 27 a također može mnogo izgubiti. Da bi Evropu u Corona krizi gospodarski stabilizovala Merkel je u pitanjima zajedničkih dugova napravila spektakularan zaokret. Sada ona ne želi da se paket, koga je predložila sa Macronom i koga je šefica Komisije Ursula von der Leyen još povećala, potpuno raspadne.

To je problem kancelarke: Merkel želi dogovor po svaku cijenu. To znaju i ostali.

Odbambena bitka uperena je prije svega protiv „štedljive četvorke“. Dok se Rutte bori za svoje pravo veta kod izdataka, Austrijancima, Šveđanima i Dancima ide prije svega o tome da smanje visinu dotacija. Napad iz okruženja, kome se kasnije pridružila i Finska, koštao je sate i sate. Michel je na početku održao ukupan volumen programa ali je smanjio dotacije sa 500 na 450 milijardi dok su krediti povećani sa 250 na 300 milijardi. „Štedljivoj četvorki“ to nije bilo dovoljno.

Međutim, njihova pozicija nije bez proturiječnosti. Zbog njihovog zahtjeva za smanjivanje Michel briše jedan za drugim EU programe koji bi trebalo da se brinu za modernu politiku – dakle upravo to što bi četvorka hitno željela od zemalja kao što je Italija.

Uprkos tome: Korak po korak Michel, Merkel i Macron popuštaju. U subotu kratko nako 15 sati iskočio je Sebastian Kurz i srebrne Audi limuzine i uputio se brzo u austrijsko predstavništvo u EU. Austrijski kancelar želio je novinarima najaviti uspjehe. U svakom slučaju: Za njega se stvari kreću na EU samitu, u određenoj mjeri u svakom slučaju. „Stvari“, tako je rekao, „idu u ispravnom smjeru“.

Dok „štedljiva četvorka“ bilježi pobjedu za pobjedom južnoevropljani stežu šake. A istočnoevropljani, koji nisu jako pogođeni Corona krizom, ali se brinu za svoja regionalna potporna sredstva, se dosađuju. Koliko dugo on treba čekati, ljuti se bugarski premijer Bojko Borissow, da opet ne bude potreban, sat, tri sata ili jedan dan?

I premijeri Luksemburga i Belgije, Xavier Bettel i Sophie Wilmès, imaju vremena. Oni odlaze u Maison Antoine, restoran sa pomfritom u Evropskom kvartu koji neke šefove vlada u časovima dosade sa sosom andalouse ili samourai drži u raspoloženju.

Poslije 20.30 sati u subotu makar jedna dobra vijest: Španija može u osnovi živjeti sa kočnicom za Ruttea, sada nedostaje samo još Italija. Idu li sjever i jug ususret jedan drugome?

Michel želi to prilikom večere iznaći ali kod “Chicken Supreme” radi se o trećoj spornoj velikoj temi, pitanju da li se isplata EU novca treba ubuduće vezati za državnopravne uslove. Debata je užarena, mađarski premijer Orban, tako se čuje u krugovima EU, želi od Michala već oslabljene mehanizme pravne države još više otupiti: Prema njegovim predstavama novac se može uskratiti samo uz jednoglasni zaključak zemalja članica.

Orban tu niukom slučaju nije sam. I šefovi vlada Češke i Slovenije su na njegovoj strani, Poljska je u svakom slučaju već tamo. Zauzvrat Macron postaje jasan: „Onda objasnite vašim biračima zašto nećete lijepi evropski novac“, poziva on. Odgovor je dao poljski premijer Mateusz Morawiecki u nedjelju ujutro: Mehanizam pravne države bi bio „alat u rukama snažnijh država koje bi mogle u svakom trenutku ucjenjivati druge zemlje“.

Mala utjeha za šefove država i vlada: Ovaj sastanak još ni blizu nije najduži EU samit. U Nici su 2000. godine sjedili četiri dana.

spiegel.de

Markus Becker i Peter Müller
Autor 19.7.2020. u 19:34