Guverner Andrew Cuomo: Njujorški Corona general

 Marc Pitzke,
Autor 22.3.2020. u 14:00

Guverner Andrew Cuomo: Njujorški Corona general

Borac protiv virusa: Njujorški guverner Andrew Cuomo – Foto:Bennett Raglin/ AFP

Zabrana izlaska, zatvaranje restorana, smislene poruke: Njujorški guverner Andrew Cuomo vodi svoju državu tvrdo ali razborito kroz Corona krizu. Potpuno u suprotnosti sa čovjekom u Bijeloj kući.

Marc Pitzke, New York
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

On to naziva “Matilda’s Law” – Matildin zakon – prema svojoj 88-godišnjoj majci, patrijarhinji klana Cuomo i nekadašnjoj prvoj dami Njujorka. „Moramo se veoma pažljivo odnositi prema najranjivijem stanovništvu“, kaže Andrew Cuomo. „Majka, otac, sestra, prijatelj, svako ima nekoga.“

Dakle guverner Njujorka dekretom stavlja od nedjelje skoro 20 miliona Amerikanaca pod zabranu izlaska: Njujorčani mogu kuću napustiti samo još ako idu u kupovinu ili u apoteku ili moraju obaviti „neophodne“ radove.

Najkasnije sada shvataju vjerovatno i poslednji ozbiljnost situacije. „Mi smo svi sada u karanteni“, kaže Cuomo. „A to je teško.“

Već tjednima američki demokrat pokazuje šta znači sposobnost vođenja. Dok iz Bijele kuće dolaze često proturječne informacije, pogrešne vijesti, hvalisanja ili tirade uvreda Cuomo sjeda svako jutro u “Red Room” njujorškog Kapitola, gleda u TV kamere i vodi svoju državu, koliko je to moguće, sa mješavinom osjećaja, tvrdoče i humora kroz ovu vanrednu situaciju.

U međuvremenu on snima sa “New York Times” 30 minutni podcast koji djeluje skoro kao meditacija. Ili razgovara i šali se na TV sa svojim mlađim bratom, moderatorom CNN Chrisom Cuomom. Sa svim tim on se bori protiv virusa.

Cuome radi ono što Trump ne zna

„Kriza ti pokazuje dušu osobe“, kaže on na jednoj od ovih konferencija za medije koje su – za razliku od haotičnog šoua u Vašingtonu – za mnoge Njujorčane postao skoro terapeutski “Must See TV”. „Ona ti pokazuje od čega je neko napravljen. Slabosti eksplodiraju a jakosti se pojačavaju.“ Nije navodio imena ali nije ni morao.

Krizni menadžnet je njegova jačina. Već skoro deset godina on je guverner, skoro toliko dugo kao njegov legendarni otac Mario Cuome, koji je tu poziciju imao od 1983. do 1994. godine. Za vrijeme sinovog mandata Njujork je bio pogođen mećavama, nestankom struje, poplavama i smrtonosnim uraganom „Sandy“.

A sada je pogođen Corona virusom. Coumo je tu, on organizuje, zabranjuje, kritikuje, prijeti, tješi, umiruje i probija se u centar čak i neželjen, tipično za tipa iz Kvinsa. Međutim, drugačije nego drugi tip iz Kvinsa, Donald Trump, on se ne plaši odgovornosti: “Ja preuzimam punu odgovornost”, kaže on kada je, nakon dugog oklijevanja, najavio zabranu izlaska. “Ako se neko žali i nekom želi prebaciti krivicu – prebacite krivicu na mene.”

Kada je predsjednik SAD nasuprot tomu jedan tjedan ranije bio upitan o svojim propustima u Corona krizi, rekao je: „Ja ne preuzimam nikakvu odgovornost.“

Cuomo radi suprotno od Trumpa. “Mi Njujorčani možemo se smatrati sretnim”, kaže Joyce Purnick, dugogodišnji doajen ovdašnjih lokalnih novinara, za SPIEGEL. “Cuomo je rano ispunio vakum i dao nam informirano, umirujuće vodstvo, koje ne dobijamao od Trumpa. “

Njujork treba ovakvo vodstvo. Grad je postao američko žarište Corona virusa sa skoro 8000 infekcija, porast od 25 posto u necijelih 48 sati. Od toga je 5151 slučaj samo u Njujork Sitiju, najmnogoljudnijoj, stiješnjenoj američkoj metropoli koja sada postaje i grad duhova.

Cuomo, kome su 62 godine i koji se zabavlja sa TV kuharkom Sandrom Lee, prenosi ove podatke bez da ih umanjuje ili dramatizuje. Vanredno stanje, da. Ali: “Ovo nije nuklearni holokaust.” Prije svega on dodaje: Mislite na one koji su sami, „koji se boje“. Malo riječi je potrebno da bi se spasio život: „Nedostaješ mi. Ja te volim. Ja mislim na tebe.

Kontroverzne mjere protiv Corone

Kada je Trump još potcjenjivao Coronu Cuomo je držao svoju prvu kriznu sjednicu. Prema informacijama magazina „Politico“ on je tada podijelio memorandum na tri stranice u kome su bile detaljno obrazložene planirane akcije. Njegovi savjetnici su ga upozorili da bi mnoge od tih mjera mogle biti kontroverzne, ako ne ilegalne. Uprkos tome Cuomo je ubijedio parlament da zato „suspenduje“ više od 60 zakona i propisa. Njegov argument: Glasanje protiv bilo bi glasanje za virus.

On je poslao nacionalnu gardu u Njurošel, predgrađe Njujork Sitija, koje se pokazalo kao ishodište širenja Corona virusa. Izvršio je pritisak na gradonačelnika Njujorka Billa de Blasia, partijskog rivala, da zatvori škole. Apelovao je na Trumpa, da „mobilizira armiju“ da bi se izravnao prijeteći nedostatak kreveta u bolnicama.

„On je kapetan broda“, kaže za SPIEGEL Eric Adams, progresivni gradonačelnik Bruklina koji je inače više kritičar Cuoma. „Ovo je njegov šou, i najbolje što mi vojnici možemo uraditi jeste da slijedimo generala.“

O Cuomu se već govorilo kao o ptencijalnom predsjedniku. Konačno njegovi nastupi ulivaju više povjerenja nego ukočena nastojanja Joe Bideena da se pokaže kao anti Trump. Navodno je prošle godine Cuomo o tome kratko i razmišljao da uskoči u trku demokrata ako Biden odstupi.

Nije čudo da ga Trump ne podnosi. Kada je Cuomo na početku krize kritikovao „nedostatke u državnom vodstvu“, odvratio mu je predsjednik preko twitera: „Cuomo iz Njujorka mora više učiniti.“ Ovaj se nije dao napadati: „ Ja moram više učiniti?“, odgovorio je Cuomo. „Ne – Vi morate nešto učiniti! Vi treba da budete predsjednik!“

U međuvremenu su zakopali ratnu sjekiru jer ima važnijih problema. A u Cuomovo direktno političko okruženje došao je virus: U petak uveče jedan saradnik njegovog ureda za štampu testiran je pozitivno na Corona virus.

spiegel.de

Tagovi:
 Marc Pitzke,
Autor 22.3.2020. u 14:00