Humza Yousaf kao nasljednik Nicole Sturgeon: Četiri poučka za predstojeći politički preokret u Škotskoj

Jan Eichhorn/ipg-journal.de
Autor/ica 1.4.2023. u 10:24

Humza Yousaf kao nasljednik Nicole Sturgeon: Četiri poučka za predstojeći politički preokret u Škotskoj

Foto: DPA

Naslijedio probleme: Humza Yousaf nastupa kao naslijednik Nicole Sturgeron na mjestu šefa vlade.

Izbor Humze Yousafa za naslijednika Nicole Sturgeon kao šefa Scottish National Party (SNP) markira veliki rez u političkom okruženju u Škotskoj. Nakon Alexa Salmonda, koji je partiju 2007. prvi puta doveo na vlast u škotskom parlamentu i Sturgeon koja je od 2014. stajala iza daljih izbornih uspjeha, to ne mijenja samo situaciju za SNP samu. Trenutni preokret u političkoj raspravi u zemlji također će se ubrzati. Četiri pouke iz izbora.

Piše: Jan Eichhorn

Preveo: Ešref Zaimbegović

Prvo: Različita krila SNP zadržat će veću vidljivost. Posljednji otvoreni natječaj za predsjedništvo partije održan je 2004. godine. Utoliko je sučeljavanje posljednjih tjedana široj javnosti prvi puta poslije dugo vremena pokazalo koliko su u nekim dijelovima duboki rovovi između različitih krila partije. Sa stalnim uspjehom na izborima i jakom vodećom ulogom Nicole Sturgeon SNP je prema vani nastupala jedinstvenije nego što je interno bila. Dok je partijsko vodstvo posljednjih godina većinom radilo na socijalno – liberalnim reformama (kao što je pravo rodnog samoodređenja od 16) proturječilo je to pogledima znatne manjine koja je postavljena više socijal – konzervativno. Dok se SNP jasno pozicionira kao partija za EU postoji stalno znatna manjina koja želi neovisnu Škotsku van EU.

Podjela unutar partije postaje jasna

Yousaf je mogao pobijediti kao kandidat kontinuiteta koji se želi u osnovi držati postojeće strategije. Sa samo 52 posto glasova u drugom krugu podjela unutar partije ipak postaje jasna. Dosadašnja ministrica finansija Kate Forbes, koja je tijesno zaostala na drugom mjestu, htjela je partiju opet jače pozicionirati tako kako je nekada uradio Alex Salmond – naime kao partiju centra. Forbes je bila za fokus na gospodarski rast sa jačom industrijskom politikom i socijalnim poravnanjem. Yousaf nasuprot tome želi jače oporezovati imovinu i više prihode.

Dok je Forbes dobijala kritike za svoje protestantske poglede posebno u odnosu na istopolne brakove i tranvestite, Yousuf se zalaže za konsekventni dalji razvoj postojeće socijal – liberalne agende. Onih 48 posto koji podržavaju Forbes, ona će jedva pokrenuti na zadatak diskusije. Nasuprot tomu oni su sada vidljiviji. SNP će od sada doživjeti sudbinu koja često pogađa stranke sa 40 do 50 posto glasova na izborima: Sporovi o političkom pravcu neće se voditi samo interno nego sve više i javno.

Drugo: Put prema neovisnosti ostaje sporan – i biće kamenitiji. Jedno od najjačih sukobljavanja u trci za vodstvo SNP odnosilo se na pitanje, kako se treba ostvariti najvažnija tema partije, škotska nezavisnost. Pritisak je pravio prije svega trećeplasirana Ash Reagen, koja je pritom zahtijevala samopouzdaniji i tvrđi pristup. Ovo mišljenje zastupa relevantan dio pokreta za nezavisnost – i mimo SNP, koje se želi jače odvojiti od ograničenja u Westminsteru. Nasuprot tome Yousaf slijedi, slično kao Sturgeon, srednji put koji ima za centralni cilj pravno obavezujuće glasanje ali i lako rastuću eskalaciju sa vladom u Londonu.

U stanovništvu se prioriteti pomjeraju

Time budući premijer i šef partije stoji pod pritiskom sa dvije strane. Sa jedne strane će grupe kao mala socijal konzervativna partija nezavisnosti Alba, koja se pod vodstvom Alexa Salmonda odvojila od SNP, kao i dijelovi unutar vlastite partije stalno zahtijevati više od Yousafa. On doduše želi imenovati državnog sekretara za pripremu nezavisnosti ali to će ove snage jedva zadovoljiti. Na drugu stranu upravo u stanovništvu se pomjeraju prioriteti. Dok i dalje jedan veliki dio ljudi u Škotskoj podržava nezavisnost (u posljednje vrijeme u prosjeku nešto ispod 50 posto) smanjio se dio onih koji za to neposredno žele referendum.

Treće: Opozicija će Yousafa sa činjeničnim temama sve jače pritiskati. Opozicione partije u škotskom parlamentu (Labour, Conservatives i Liberal Democrats) već tjednima napadaju bilans rada vlade. Pored sporne reforme o rodnom identitetu oni aktuelno nisu zamoreni naglašavanjem koje samopostavljene ciljeve SNP u području obrazovanja (np. veličina razreda), unutrašnjih poslova (np. kriminal i droge) i infrastrukture (np. spoj sa škotskim ostrvima) nije ispunila. Novi premijer stoji pritom posebno u centru pažnje. Kao ministar pravosuđa on je od 2018. bio odgovoran kod posebno kontroverznog antidiskriminacionog zakona koji dijelom zanatski nije bio dobro pripremljen. Kao ministar zdravstva nedavno je morao odgovarati na pitanja zašto vrijeme čekanja na mnoga liječenja trenutačno iznova ne ostvaruje ciljane vrijednosti.

Opozicione partije u škotskom parlamentu već tjednima napadaju bilans rada vlade

Za Yousafa ovdje neće biti dovoljno da naglasi da je on morao preuzeti zdravstveni sistem u pandemiji. Jer od sada biće mu direktno pripisano sve što se može shvatiti kao promašaj vlade SNP u posljednjih 16 godina. Već prije šest do sedam godina opozicija je ostvarivala bodove sa kritikom rezultata rada vlade. Kratkoročno su čak porasle kompetentne vrijednosti za Scottish Labour pod tadašnjom šeficom partije Kezia Dugdale u mnogim činjeničnim stvarima a na izborima za donji dom 2017. SNP je znatno izgubio na glasovima. Međutim sa dolazećim Brexitom fokus se prebacio na ustavna pitanja a druge teme su djelomično odložene.

Četvrto: Ukupna politička situacija koja se mijenja stavlja SNP pred velike izazove. Još nije riješeno da li će se ovoga puta kroz činjeničnu kritiku raspoloženje – bez nove svebritanske ustavne krize – trajno okrenuti protiv SNP. Partija i dalje u škotskim anketama ima veliku prednost. Laburisti su se nešto popravili ali do sada su dobili glasove prije svega u unionističkom lageru od konzervativaca. Osim toga Yousaf se još uvijek može kroz škotske mjere, kao što je podrška za mlade porodice, ograničiti od vlade Rishi Sunaka. Međutim pitanje je šta će se desiti ako konzervativci u Westminsteru na sljedećim izborima za Donji dom izgube i Keir Starmer sa LabourParty tamo preuzme poslove vlade. Da li će Labour i u Škotskoj dobiti zamah i moći povećati manjinu svojih birača koji podržavaju nezavisnost? Ili bi saglasnost sa nezavisnošću čak potpuno pala ako konzervativci više ne postoje kao prijeteća slika neprijatelja u Londonu?

Trenutno se o tome može samo špekulisati. Ipak je jasno da Yousaf preuzima od Nicole Strugeron partiju i vladu koja ima pred sobom istovremeno mnoštvo izazova. Ovo mora rješavati novi partijski šef i premijer bez čelične snage svoje prethodnice ali sa prema vani manje jedinstvenom partijom dok se političke situacija u Ujedinjenom kraljevstvu mijenja. Za 37 – godišnjaka, škotski pokret za nezavisnost i samu Scottish National Party sljedeće godine biće sa najviše izazova otkada su došli na vlast.

ipg-journal.de

Jan Eichhorn/ipg-journal.de
Autor/ica 1.4.2023. u 10:24