Izbori u SAD: Tajna pobjeda republikanaca

 Ralf Neukirch
Autor 10.12.2020. u 09:34

Izbori u SAD: Tajna pobjeda republikanaca

Kupola Kapitola u Vašingtonu – Foto: TOM BRENNER / REUTERS

U pojedinim saveznim državama SAD republikanci su ostvarili neočekivano dobre rezultate. To konzervativcima ponovo daje mogućnost da izborni sistem manipulišu u svoju korist.

Piše:  Ralf Neukirch, Washington  – 07.12.2020.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Oni sliče mrljama od mastila i nose šaljiva imena kao “Paja Patak sreće Šilju“ ili „Skakavci koji se mole“. Ali ove slike nisu smiješne: One prestavljaju obrise izbornih okruga SAD, koji su određeni prema partijskopolitičkim kriterijima. Takva podjela ima za posljedicu da u tim izbornim okruzima u pravilu samo jedna partija ima šansu da pobijedi.

Istoričarka Carol Anderson to označava kao “manipulaciju demokratskim pravilima igre”. Za političku zloupotrebu podjele izbornih okruga postoji i vlastiti naziv. Govori se o „Gerrymanderingu“. Kum imenu je nekadašnji guverner Masačusetsa, Elbridge Gerry, koji je odobrio jedan izborni okrug u obliku salamandera.

Američka javnost je proteklih tjedana gledala prije svega na predsjedničke izbore i izbore za kongres. Pritom su rezultati na nivou saveznih država isto tako važni.

Jer uskoro se izborni okruzi moraju ponovo utvrđivati. Svakih deset godina u SAD obavlja popis stanovništva po kojemu se ponovo utvrđuju izborni okruzi za izbore za kongres u Vašingtonu i pojedine države za jednu deceniju. Slijedeće godine to je ponovo na redu. A iz toga profitiraju prije svega republikanci: U 20 od 28 saveznih država, u kojima su parlamenti nadležni za utvrđivanje izbornih okruga, republikanci, nakon poslednjih izbora, imaju većinu u oba doma.

Izborni okruzi biće ponovo utvrđivani

To partiji Donalda Trumpa daje ogromne mogućnosti. Prema analizi web stranice FiveThirtyEight republikanci mogu ponovo odrediti 188 izbornih okruga za predstavnički dom u Vašingtonu a to je 43 posto poslanika. Demokrati imaju ovu mogućnost za samo 73 izborna okruga.

Gerrymandering je praksa koje su obje partije njegovale u prošlosti. Međutim dok je kod demokrata rastao otpor protiv toga republikanci su ovaj postupak i dalje perfekcionirali. Oni djeluju po devizi Karla Rovea, glavnog stratega bivšeg predsjednika George W. Busha: Ko kontroliše određivanje izbornih okruga taj kontroliše kongres.

Nakon izborne pobjede Baracka Obame 2008. godine republikanci su sistematski investirali milione dolara u izborne kampanje u saveznim državama da bi 2010. mogli tamo određivati novi poredak izbornih okruga. Plan je bio poznat pod imenom „redmap“. To je bila „najveća, najbolje finansirana i kampanja sa najviše strategije da bi se mogla izraditi karta izbornih okruga od obale do obale“, piše publicista David Daley.

Šest procentnih bodova više za većinu

Plan se ostvario. Prema proračunima Cook Political Reports otada demokrati moraju širom zemlje osvojiti između šest i sedam procentih poena više na glasovima nego republikanci da bi ostvarili većinu u predstavničkom domu.

Pravno gledano moraju svi izborni okruzi imati otprilike isti broj glasova. Podjela ne smije očito dovesti u lošiji položaj neku etničku grupu ili manjinu.

Ipak postoji dovoljno mogućnosti za partiju koja je na vlasti da izborne okruge podjeli po svome. Tako su republikanci u Pensilvaniji što je moguće više birača demokrata ubacili u pet od 18 izbornih okruga. Ostali su time imali republikansku većinu.

To je funkcionisalo: Na izborima 2012. demokrati su u Pensilvaniji dobili više glasova nego republikanci. Ovi su ipak mogli u Vašington poslati 13 poslanika a njihova demokratska konkurencija samo pet. Sa modernim kompjuterskim programima je postalo još jednostavnije izborne okruge postaviti u korist jedne partije.

Pored očigledne nepravde Gerrymandering ima katastrofalan uticaj na političku kulturu. Pošto najveći broj poslanika ima time osiguran izborni okrug za njega nema razloga da se obrati pristalicama političkog protivnika.

Odlučujući izbori su predizbori u partijama. Tamo često pobjeđuje onaj koji nastupa što je moguće nepopustljivije. To je doprinijelo radikalizaciji republikanaca i polarizaciji partijskog sistema.

Vrhovni sud posmatra

Na pomoć Supreme Courta pristalice pravičnog sistema se ne mogu nadati. Konzervativna većina u Vrhovnom sudu zemlje odlučila je prošle godine da partijskopolitički motivirano ustanovljavanje izbornih okruga nije u njihovoj nadležnosti, čak i u ekstremnim slučajevima.

Nadležnost je kod sudova u pojedinim državama koji ponekad različito odlučuju. I kod birača koji su se pobrinuli za to da su u sve više država neovisne komisije nadležne za ustanovljavanje izbornih okruga. To za demokrate ne mora biti prednost. U Virdžinji gdje partija ima većinu u kongresu i postavlja guvernera ubuduće će odbor sa članovima iz više partija i sa učešćem građana odlučivati o izbornim okruzima.

Republikanci u Misuriju odlučili su se za drugi put. Tamo su prije dvije godine 62 posto birača podržalo inicijativu koja bi određivala izborne okruge neovisno od partija.

Kod ovogodišnjih izbora vladajući republikanci stavili su na glasanje rezoluciju, koja je u komplikovanoj formulaciji reformu trebala poništiti. Birači su se odlučili za to.

spiegel.de

 Ralf Neukirch
Autor 10.12.2020. u 09:34