Kamala Harris: Tako fleksibilan kao ona Biden nije bio nikada

Carsten Knop
Autor 12.8.2020. u 13:01

Kamala Harris: Tako fleksibilan kao ona Biden nije bio nikada

Bidenova potpredsjednica: Kamala Harris – Foto: Reuters

Piše: Carsten Knop – 12.08.2020

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Kamala Harris je politički iskusna ali još nije suviše stara. I njena pozicija, drugačije nego što to Trump sugeriše, nije uopšte suviše lijevo. Dakle, sve je dobro sa Bidenovom vice? Treba sačekati. Jer ona je  veoma okretna političarka.

Kamala Harris je dobar izbor. Joe Biden, demokratski izazivač predsjednika Trumpa, išao je na sigurno. Ukoliko bi on u novembru postao sljedeći predsjednik SAD bila bi potpredsjednica Harris također sposobna u svakom trenutku da preuzme tu poziciju ukoliko bi morala nepredviđeno uskočiti za već dobro ostarjelog Bidena.

Međutim, Harrisova nominacija ne iznenađuje. Onaj ko je pažljivo pročitao New York Times tijekom demokratskih rasprava, u kojima su se kandidati za predsjednika natjecali jedni protiv drugih, nije propustio da vidi kako je Harrisova kandidatura bila fascinirana demokratskom establišmentu, dobro zastupljenom u novinama. Očigledno je bilo zapanjujuće dugo, jer je obično “vodeći kolega” predsjedničkog kandidata uveden ranije u predizbornoj kampanji.

Sada je dakle Harris, rođena u problematičnom gradu Oaklandu, sa neuobičajenim roditeljima i uzbudljivim životnim tokom, koja treba da radi zajedno sa Bidenom. Ona je žena i to je dobro. Ona je politički iskusna ali još ne previše stara. I njena pozicija, drugačije nego što to Trump sugeriše, nije uopšte suviše lijevo. Čak sasvim suprotno, kako su prijatelji iz San Franciska, koji su Harris doživjeli kao državnu tužiteljicu, već puno ranije znali reći.

Demokratkinja zastupa pravo i zakon i sasvim jasno je na strani snaga sigurnosti. Međutim ona zna da su ugovori ipak ugovori i da na kraju pobjeđuje istina. I to je jedan blagotvoran kontrast predsjedniku Trumpu.

Dakle, sve je dobro sa Bidenovom potpredsjednicom? Treba sačekati. Jer ona je  veoma okretna političarka, može se reći pragmatična, ali ne mora se voljeti. U svakom slučaju prijatelji iz San Franciska, ustvari  pravi demokrati nisu sasvim oduševljeni sa njom. Jer kad je bilo politički oportuno znala se u prošlosti brže okrenuti nego što bi se od nje prije toga očekivalo. Tako fleksibilan Joe Biden nije nikada bio.

faz.net

Carsten Knop
Autor 12.8.2020. u 13:01