Knjiga razotkrivanja Donalda Trumpa: „Dugoročna opasnost za zemlju“

Marc Pitzke
Autor 20.1.2020. u 09:32

Knjiga razotkrivanja Donalda Trumpa: „Dugoročna opasnost za zemlju“

Donald Trump: „Škripi se zubima, kosa se diže“, citiraju se bivši saradnici. Foto:AFP

Kao nenačitanog, taštog i naprasitog opisuju bivši saradnici predsjednika SAD u jednoj novoj knjizi. Koliko god su opisane anegdote o Trumpu zabavne – bilans je uznemiravajući.

Piše: Marc Pitzke
Prveo i uredio Ešref Zaimbegović

“USS Arizona Memorial” na Havajima je jedno od najvažnijih mjesta hodočašća za američke predsjednike. Ovaj spomenik podsjeća na japanski napad na Perl Harbur, koji je 1941. uveo SAD  u 2. svjetski rat. Poginulo je više od 2.400 Amerikanaca, najveći broj nije nikada izvađen iz olupina.

Donald Trump posjetio je ovaj spomenik kod Honolulua u novembru 2017. – ali izgleda da nije znao kakav značaj on ima.

„Hej, Džone, o čemu se ovdje radi“, navodno je upitao tadašnjeg šefa štaba Johna Kellyja. „Šta posjećujemo ovdje?“ Kelly, general u penziji, koji je između ostalog služio u ratu u Iraku, ostao je „bez riječi“.

Do sada nepoznate anegdote mogu se pročitati u „Trump protiv demokratije“, novoj knjizi razotkrivanja, koja će se sljedećeg tjedna objaviti u SAD i Njemačkoj. Orginalni naslov u SAD – u njemačkom izdanju podnaslov – glasi: “A Very Stable Genius.” (“Veoma stabilan genije” prim. prev.). To se odnosi na jedan izraz samog Trumpa sa kojim je 2018. hvalio svoju inteligenciju.

Autori Phil Rucker i Carol Leonnig iz “Washington Posta” već su dobili za izvještavanje o Trumpu Pulicerovu nagradu. Knjiga koja u njemačkom prevodu ima 528 stranica i koju SPIEGEL posjeduje, obiluje opisimaa od kojih se čovjek ježi. Trump u njoj nije opisan samo kao „opasno neinformisan“, „egocentričan“ i „nepromišljen“ – nego kao „dugoročna i neposredna opasnost za zemlju“, kako ga opisuje vrhunski stručnjak i nacionalnog  sigurnosnog aparata.

Škripanje zubima u Bijeloj kući

Za mnoge Amerikance predsjedništvo je uvijek imalo „nešto magično“ ali kažu – „dok Trump nije došao“. „On je razorio tu čaroliju“, kaže jedan bivši saradnik. „Sa svojim prezirom koji pokazuje za temelje naše zemlje i njene principe. Sa svojim podcjenjivanjem pravde i nepravde. Stišću se šake. Škripi se zubima. Čovjek se ježi.“ Prije svega Trumpove laži užasavaju poznavaoce. „On laže kao navijen“, rekao je njegov kratko vremena šef komunikacija Anthony Scaramucci autorima. „On laže neprekidno.“ On je pitao Trumpa da li on igra neku ulogu. Odgovor: “Naravno da ja imam ulogu.”

Omiljeni prijatelj Putin

Nakon svoje izborne pobjede Trump je jedva čekao da upozna ruskog predsjednika Vladimira Putina. „Kad se mogu sresti sa Putinom?“, vršio je pritisak i prije uvođenja na dužnost. Njegovi savjetnici su mu objasnili da to nije primjereno i da se novi predsjednik SAD mora prvo sresti sa saveznicima iz Nato. Kada se konačno 2017. na samitu G20 susreo sa Putinom odmah se proglasio ekspertom za Putina. „Razgovarao sam dva sata sa Putinom“, rekao je ministru vanjskih poslova Rexu Tillersonu – izuzetnom poznavaocu Rusije. „Više ne moram znati…Sada mogu stvari dobro procijeniti. Imam to pod kontrolom.“

Gdje se nalazi Indija?

Trump je htio indijskog premijera Narendra Modi – koga on interno rado imitira „sa pogrešnim indijskim naglaskom“ – podučiti o geopolitičkoj situaciji Indije. Kada se Modi na jednom sastanku požalio na agresivno ponašanje Kine Trump je stvarno pokazao svoje vlastito geografsko „neznanje“: „Nije to tako kao da vam Kina stoji pred vašim granicama“, rekao je on. Modiju su „od iznenađenja skoro ispale oči iz glave“. Poslije sastanka „Indijci su napravili korak nazad“ i diplomatski odnosi sa SAD su se ohladili.

Korupcija je dobra

Kao i većina u knjizi imenovanih bivših saradnika i Rex Tillerson je odavno otpušten. Izgleda da je on sada izvor mnogih citata. Tako mu je jednom Trump naložio da se „ukine“ Foreign Corrupt Practices Act, zakon iz 1977. kojim se Amerikancima i američkim firmama zabranjuje da podmićuju strane službenike. „Jednostavno nije fer da američke firme ne smiju potplatiti nikoga da bi dobile međunarodne narudžbe“, rekao je poduzetnik sa nekretninama Trump grupi saradnika. „To ćemo mi promijeniti.“

Mlakonje i bebe

Pošto su Trumpovi vrhunski savjetnici bili uznemireni „otvorenim prazninama u poznavanju istorije kod predsjednika“ htjeli su mu 2017. dati „časove pomoći o stanju svjetske politike i vanjskopolitičkim interesima SAD“. Međutim „blage lekcije o moći Amerike“ na kojima su učestvovali tadašnji ministri Tillerson i Mattis (odbrana) su pošle naopako: „Trump nije bio samo iznerviran time da bude tako školovan nego je alergično reagovao na priliv informacija.“ Na kraju je bio van kontrole: „Vi ste svi gubitnici“, galamio je on. „Vi niste ništa drugo nego gomila mlakonja i beba.“ Ta tirada bila je povod za kasnije prepričavanu primjedbu Tillersona da je Trump „potpuni idiot“. Od savjetnika koji su tada bili prisutni danas niko više ne radi za Trumpa.

Vojnici na frontu

Prilikom jednog susreta sa oficirima Trump je zahtijevao da se stacioniranje i upotreba američkih vojnika fakturiše drugim državama. „Mi moramo nešto na tome zaraditi“, rekao je on. „To bi mogli biti veoma unosno za nas.“ Tadašnji šef generalštaba Joseph Dunford pokušao je da mu „prijateljski objasni“ da je to zabranjeno. “Međutim to jednostavno nije funkcionisalo”, sjećala se jedna bivša savjetnica. “Ništa nije prodiralo do njega.” Tada je Tillersonu prekipjelo: “Ja nikada nisam nosio uniformu, ali jedno znam”, razljutio se on. “Svaki čovjek koji se izjasni spremnim da nosi uniformu i tu spadaju i osobe u ovoj prostoriji ne radi to radi toga da bi zaradio novac.” Samo tri mjeseca kasnije Tillerson je izgubio svoj posao.

To su male ruke

Posebno ružno ponašao se Trump prema tadašnjoj ministrici unutarnju sigurnost Kirstjen Nielsen koju je on napravio odgovornom za navodnu krizu na američkoj južnoj granici. Bio je prema njoj „verbalno i emocionalno upravo uvredljiv“, šikanirao ju je ljutitim pozivima u noći i ismijavao je njenu visinu – Nielsen je 1,62 metra visoka. „Ona je tako mala“ ismijavao ju je on. Šef štaba John Kelly, tješio je Nielsen, sa kojom je bio prijatelj: „Ali Vi imate stvarno male šake“.

Ja sam najbolji

Trump se često nervira kada druge osobe dobijaju priznanja i nagrade. Tako je on uzaludno pokušavao da mu se dodijeli Nobelova nagrada za mir: „Visio je stalno na telefonu da bi važne osobe nagovorio da ga predlože za nagradu.“ Trumpova reklamna poruka u vlastitoj stvari: „Vrijeme je. Obama ju je dobio iako ništa nije uradio. Ja sam donio mir sa Sjevernom Korejom.“ I kad neko od renomiranih mislilaca dobije priznanje on se žali da je on to puno više zaslužio. Jednom je čak predložio da sam sebi dodjeli Medal of Freedom, jedno od najviših civilnih američkih odlikovanja.

Naletio na hladnjak

Kad je Trumpov sekretar štaba Rob Porter morao otići jer mu je bivša supruga Colbie Holderness predbacila domaće nasilje Trump – kome su mnogobrojne žene predbacivale agresivnost i seksualno opterećivanje – ga je uzeo u zaštitu. Žalio se da mnoge žene iznalaze stvari o ljudima da bi sebi stvorile prednost. Možda je Holderness, tako se izrazio Trump, namjero udarila u frižider „da bi dobila plave fleke i time izvukla novac od Portera”. Trump je pritiskao Kellyja da to što je moguće glasnije iznese u javnost.

spiegel.de

Marc Pitzke
Autor 20.1.2020. u 09:32

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija