Kriza vodstva kod Pokreta pet zvijezda: „Mi smo u haosu“

Frank Hornig
Autor 25.1.2020. u 09:26

Kriza vodstva kod Pokreta pet zvijezda: „Mi smo u haosu“

Bivši šef 5 zvijezda Luigi Di Maio sa naslijednikom Vitom Crimi u Rimu – Foto:Andrew Medichini/ AP

Luigi Di Maio napravio je od Pokreta 5 zvijezda najveću političku snagu Italije. Sada je 33 – godišnji ministar vanjskih poslova odstupio kao šef partije. Kako je moglo doći do njegovog pada?

Piše: Frank Hornig
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

U ljeto, kad ga je Matteo Salvini upravo izdao, Luigi Di Maio iznimno je bio emocionalan. Poslao je otvoreno pismo na premijera Giuseppe Contea. To je bio dan kada se raspala vlada njegovog Pokreta 5 zvijezda sa Ligom. „Mi danas idemo uzdignute glave u parlament“, pisao je Di Maio, „mi stojimo na pravoj strani istorije.“ Onda je još nesebično pohvalio premijera kao „rijetki biser“ i kao „slugu nacije koga Italija ne smije izgubiti“.

Triumf i pad, obožavanje, ruganje i mržnja: U proteklih 28 mjeseci na čelu Pokreta 5 zvijezda (M5S) Di Maio je svašta doživio skoro uvijek sa prijateljskim, neobavezujućim osmjehom na licu. Šta je 33-godišnjak stvarno osjećao, kuda je politički ciljao, bilo je teško prepoznati.

Dva puta nije prihvatio da bude premijer iako je njegov pokret bio sa odstojanjem najveća frakcija u obje komore parlamenta. U septembru se čak odrekao svoje pozicije vicepremijera i zadovoljio se vanjskim poslovima. Samo svoju rukovodnu poziciju kod 5 zvijezda je uvijek branio. Do danas. U srijedu uveče Di Maio je odstupio kao šef M5S da bi se koncentrisao na svoj ministarski posao. Privremeni šef će voditi Pokret dok razjedinjene Zvijezde ne nađu novo rukovodstvo. Kako je moglo doći do toga?

Uspon – i pad

Kada se komičar Beppe Grillo povukao iz protestnog pokreta koga je on osnovao Di Maio je bio iznenađujući izbor. Mladi čovjek sa juga Italije nije imao poseban politički profil a Grillovu ulogu oca pokreta nikako nije mogao preuzeti. Međutim Zvijezdama, kritičnim prema autoritetima, dopala se njegova skromnost. A također i biračima: Skoro 33 posto glasalo je na parlamentarnim izborima u martu 2018. za 5 zvijezda – mladi pokret postao je najjača snaga Italije.

Od tada je išlo samo nizbrdo. Di Maio je krenuo u koaliciju sa šefom Lige Matteom Salvinijem, njih dvojica su stvorili prvi populistički kabinet Zapadne Evrope. Ali profitirao je samo Salvini. Na evropskim i regionalnim izborima on je udvostručio svoj udio u glasovima dok su 5 zvijezda svoj rezultat prepolovile. Tjednima je Salvini ponižavao svoga mladog koalicionog partnera skoro svakodnevno a Di Maio nije nalazio odgovor na to. Dok se konačno vlada nije raspala.

Najteža za vođenje politička snaga Italije“

Oklijevajući Di Maio se nakon toga odlučio za riskantan manevar. Sklopio je savez sa Demokratskom partijom (PD), spriječio time nove izbore i poslao Salvinija u opoziciju. Ali po koju cijenu? Godinama su se on i njegove Zvijezde borili protiv omraženih socijaldemokrata. – i sada su htjeli zajedno vladati? Najveći broj građana je to loše primio. Na prvim regionalnim izborima nakon promjene vlade kaznili su M5S: U Umbriji pokret je dobio još samo 7 posto. „Svejedno da li vladamo sa Ligom ili PD mi gubimo glasove“, rekao je razočaran Di Maio.

U Pokretu su izbile više ili manje otvorene borbe za moć. Di Maio nije htio nastupiti na slijedećim regionalnim izborima. Smatrao je da se Pokret mora prvo nanovo organizovati da bi se spriječili dalji katastrofalni izborni rezultati. Međutim bio je preglasan. Onda su slijedili zahtjevi da se na čelo M5S postavi vodeći tim ili savjet mudrih. A onda su tjedno dalji poslanici napuštali pokret, neki su otišli u Ligu drugi u lager nezavisnih. „Predsjednik koji sa 33 padne na 15 posto mora odstupiti“, rekao je jedan od otpadnika.

Di Maio je među svim političarima onaj „kome mi najmanje zavidimo“, pisao je dnevnik “Il Fatto Quotidiano” koji je blizak M5S. Pokret je „najteža za vođenje politička snaga Italije“.

 „Svi protiv svih“

To je bio Beppe Grillo koji je u ljeto iznudio koaliciju sa socijaldemokratima. Di Maio je proveo volju patrijarha u početku bez velikog ubjeđenja. Nakon toga je komičar više puta dolazio iz svoga penzionerskog doma u Đenovi u Rim da bi podržao mladog šefa M5S. Bili su termini za fotografisanje i riječi pohvale za Di Maio. “Ko bi bio bolji od njega?“, rekao je Grillo. Ali na kraju njegova podrška nije bila dovoljna. U srijedu je Di Maio u Rimu predstavio nove regionalne rukovodne snage svoga pokreta i govorio o motivima svoga povlačenja. Ponekad je izgledalo kao da se u M5S bore „svi protiv svih“.

I šta sada? Državni tajnik u ministarstvu unutrašnjih poslova, Vito Crimi, vodiće privremeno Pokret dok se razjedinjene Zvijezde ne dogovore o vođstvu. Možda će pomoći savjet koji je Grillo dao već u oktobru: „Mi smo u haosu“, rekao je politički klovn. „Ali u haosu nastaju lijepe ideje. Moramo biti euforični.“

spiegel.de

Frank Hornig
Autor 25.1.2020. u 09:26